Τετάρτη , 30 Σεπτέμβριος 2020

Υπεργολάβος της Apple κατηγορείται για εργασιακό «μεσαίωνα»

Καταγγελίες εναντίον ενός υπεργολάβου της Apple, ο οποίος κατηγορείται πως ανάγκαζε φοιτητές να εργάζονται με τη βία και «σαν ρομπότ», από μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, οδήγησαν την Κίνα να ξεκινήσει σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ του Χονγκ Κονγκ, Sacom, φοιτητές αναγκάζονταν να δουλεύουν στο εργοστάσιο της ταϊβανέζικης εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών Quanta, πολλές φορές νύκτες, υπό την απειλή ότι δεν θα πάρουν το πτυχίο τους από την τεχνική σχολή στην οποία σπούδαζαν.

«Αν αρνούμασταν να εργαστούμε εδώ, η σχολή δεν θα μας έδινε το πτυχίο ότι ολοκληρώσαμε τις σπουδές μας», δήλωσε ένας φοιτητής, τον οποίο επικαλείται η έκθεση της ΜΚΟ, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η οργάνωση διεξήγαγε έρευνα το καλοκαίρι, συγκεντρώνοντας τις μαρτυρίες 28 φοιτητών που εργάζονταν σε εργοστάσιο παραγωγής του Apple Watch στην Τσονγκίνκ. Όλοι τους δήλωσαν ότι δεν εργάζονταν εκεί οικειοθελώς.

Οι φοιτητές που ρωτήθηκαν, απάντησαν ότι επισήμως εμφανίζονταν σαν να έκαναν την πρακτική τους στο εργοστάσιο, κάτι που συμβαίνει συχνά στην Κίνα, όπου εργοστάσια συνεργάζονται με τεχνικές σχολές, προκειμένου να τα εφοδιάζουν με εργατικό δυναμικό όταν η παραγωγή είναι μεγάλη.

«Είμαστε σαν ρομπότ στη γραμμή παραγωγής», εξήγησε ένας νεαρός 18 ετών. Άλλοι επεσήμαναν ότι αναγκάζονταν να εργάζονται τη νύκτα. «Το εργοστάσιο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τους φοιτητές που έκαναν την πρακτική τους», κατήγγειλε ένας άλλος φοιτητής.

Η κινεζική νομοθεσία επιτρέπει στα εργοστάσια να χρησιμοποιούν φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους. Όμως, σύμφωνα με την Sacom, η εργασία όσων ερωτήθηκαν στην έρευνα «δεν είχε καμία σχέση με τις σπουδές τους».

Η Quanta, που παράγει προϊόντα και για άλλες εταιρείες, δεν απάντησε στο αίτημα του AFP να σχολιάσει τις καταγγελίες. Όμως, η Γουέι Γκου, μια εκπρόσωπος της Apple, διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική εταιρεία «ερευνά τις καταγγελίες που κάνουν λόγο για τη στρατολόγηση τον Σεπτέμβριο φοιτητών που έκαναν την πρακτική τους».

Υπενθυμίζεται ότι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ταϊβανέζικης εταιρείας Foxconn, ενός άλλου υπεργολάβου της Apple στην Κίνα, αυτοκτόνησαν γύρω στο 2010, με τον κολοσσό της τεχνολογίας να αναφέρει με ανακοίνωσή του: «Δεν γνωρίζουμε καμία άλλη εταιρεία που να κάνει τόσα πολλά σαν την Apple για να εξασφαλίσει δίκαιες και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες. Συνεργαζόμαστε με τους προμηθευτές για να αντιμετωπίσουμε τις παραλείψεις και διαπιστώνουμε διαρκή και σημαντική βελτίωση, αλλά γνωρίζουμε ότι η δουλειά μας δεν σταματάει ποτέ».

(Φωτογραφία αρχείου)

localStorage.clear();


Πηγή