Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ένα app που χαρίζει 500 ευρώ σε κάθε 18χρονο Γάλλο ως «πολιτιστικό επίδομα»

Η τέχνη είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της ζωής, όμως οι απόψεις διίστανται για το αν είναι και προσιτή.

Η Γαλλία σε μία προσπάθεια να συμφιλιώσει τους νέους με τον πολιτισμό κάνει προς το παρόν δοκιμές μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα (app) πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα δώσει σε κάθε 18χρονο στη χώρα πίστωση 500 ευρώ για να τη δαπανήσει σε οτιδήποτε πολιτιστικό.

Το Pass Culture, μία δέσμευση του νυν Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, έχει στόχο να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να περιηγηθούν στα hot spots τέχνης σε όλη τη χώρα, σύμφωνα το dazeddigital, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρ’ όλο που ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει, μόνον οι 18χρονοι θα λάβουν την πίστωση σε μια προσπάθεια να διευρύνουν την πρόσβασή τους στην τέχνη, τη μουσική, το θέατρο, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τον αθλητισμό. Θα έχουν επιλογή να ξοδέψουν το ποσό σε ταινίες, εκθέσεις, βιβλία και μουσικά όργανα.

Εφόσον κάποιος είναι 18 ετών και κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του δίνεται η πίστωση 500 ευρώ. Η εφαρμογή είναι στο στάδιο των δοκιμών σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας. Στις αρχές του 2019 προβλέπεται να τεθεί σε πλήρη ισχύ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια χώρα επιχειρεί να ξεκινήσει μία πολιτιστική εφαρμογή για τη νεολαία της. Το 2016, η Ιταλία, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Ματέο Ρέντσι, ξεκίνησε ένα σχεδόν ταυτόσημο «πολιτιστικό επίδομα», το “bonus cultura” ύψους 500 ευρώ για κάθε 18χρονο που δυστυχώς απέτυχε.

Μπορεί τα δύο τρίτα της νεολαίας στην Ιταλία να επωφελήθηκαν από την οικονομική βοήθεια, δημιουργήθηκε όμως μια μαύρη αγορά, με κάποιους να πουλούσαν ό,τι αγόραζαν με την πίστωση.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας υπόσχεται να παρακολουθεί και να αποτρέψει τέτοιου είδους φαινόμενα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μία ανάλογη προσπάθεια να γίνει η τέχνη πιο προσιτή στη νεολαία η γκαλερί Tate διέθεσε φθηνότερα τα εισιτήριά της τον Απρίλιο του περασμένου έτους για παιδιά και νέους ηλικίας 16-25 ετών.

localStorage.clear();


Πηγή