Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αίγυπτος: Η ψηφιακή τεχνολογία αποκάλυψε τα μυστικά της μούμιας του Αμενχοτέπ Α΄ | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αιγύπτιοι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη νέα, ψηφιακή τεχνολογία για να δουν με ακρίβεια το εσωτερικό της μούμιας του φαραώ Αμενχοτέπ Α΄, χωρίς να αφαιρέσουν τους επιδέσμους.

Οι ψηφιακές τομογραφίες αποκάλυψαν λεπτομέρειες για την εμφάνιση και τον τρόπο ταρίχευσης του βασιλιά της 18ης Δυναστείας, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο γύρω στο 1525-1504 π.Χ. και ήταν γιος του ιδρυτή του Νέου Βασιλείου, Άμωση Α΄

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μούμια του Αμενχοτέπ ή Αμένωφις, όπως ήταν το εξελληνισμένο όνομά του, έφερε πλούσιο διάκοσμο στους λινούς επιδέσμους και την ταφική μάσκα. Βρέθηκε μαζί με μούμιες άλλων βασιλιάδων και βασιλισσών, σε μια κρύπτη στο Λούξορ το 1881 και μεταφέρθηκε στο Κάιρο.

Επειδή καταβάλλονταν προσπάθειες να μην καταστραφεί ο διάκοσμός της, ήταν μια από τις ελάχιστες βασιλικές μούμιες που δεν ξετυλίχθηκαν ποτέ στη σύγχρονη εποχή, όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική, ιατρική επιθεώρηση Frontiers in Medicine.

Το 2019 ο αιγυπτιολόγος Ζάχι Χάουας και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Καΐρου Σαχάρ Σαλίμ χρησιμοποίησαν έναν τομογράφο για να «ξετυλίξουν» ψηφιακά τη μούμια, προτού να μεταφερθεί στη νέα κατοικία της, στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού του Καΐρου. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Δείχνουν ότι το πρόσωπο του Αμενχοτέπ έμοιαζε με εκείνο του πατέρα του. Εκτιμάται ότι πέθανε σε ηλικία περίπου 35 ετών, αλλά τα αίτια του θανάτου δεν ήταν εμφανή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αρχαιοτήτων. Φαίνεται ότι ήταν ο πρώτος φαραώ που μουμιοποιήθηκε με τα μπράτσα σταυρωμένα στο σώμα και ο εγκέφαλός του δεν είχε αφαιρεθεί, σε αντίθεση με τους άλλους φαραώ του Νέου Βασιλείου.

Οι τομογραφίες αποκάλυψαν επίσης 30 φυλαχτά ή κοσμήματα που είχαν θαφτεί μαζί του, όπως μια ζώνη με 34 χρυσές χάντρες, κάτι που δείχνει ότι οι ιερείς της 21ης Δυναστείας, οι οποίοι ξανατύλιξαν αργότερα τη μούμια, φρόντισαν να διατηρήσουν τα κοσμήματά της. Σε αυτή τη «δεύτερη ταφή», οι ιερείς των Θηβών επανακόλλησαν το κεφάλι του Αμενχοτέπ και επιδιόρθωσαν ορισμένα μεταθανάτια τραύματα που πιθανότατα προκλήθηκαν από τυμβωρύχους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή