Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας… αυτοκινούμενο όχημα, τώρα μπορείτε

Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας… αυτοκινούμενο όχημα, τώρα μπορείτε

Εκεί που κάποτε η έρευνα και τα δεδομένα που αφορούσαν στην αυτόνομη οδήγηση ήταν επτασφράγιστο μυστικό που οι εταιρίες έμπαιναν σε μεγάλο κόπο να περιφρουρήσουν, οι καιροί έχουν φαίνεται παρέλθει.

Ολοένα και περισσότεροι από τους οραματιστές των αυτοκινούμενων οχημάτων κάνουν διαθέσιμα τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, θέλοντας να μοιράσουν δωρεάν γνώση σε όποιον την αποζητά. Ερευνητικά κέντρα και επιστημονικά ιδρύματα δηλαδή, αλλά και σε όποιον άλλο πει να δοκιμάσει.

Στον χορό μπήκε τώρα και η Waymo (που ανήκει στην Alphabet, τη μητρική της Google), η οποία μοιράζεται 12 εκατομμύρια τρισδιάστατα μοντέλα και 1.000 βίντεο πραγματικής αυτόνομης οδήγησης (20 δευτερολέπτων το καθένα), αλλά και όλα τα υψηλής ευκρίνειας δεδομένα από τους αισθητήρες του στόλου της με τα αυτοκινούμενα.

Αυτά τα δεδομένα κρίνονται αποφασιστικής σημασίας για όποιον δοκιμάσει να αναπτύξει το δικό του μοντέλο, καθώς επιτρέπουν την πρόβλεψη της συμπεριφοράς και την αντίστοιχη αντίδραση όποιου κινείται στον δρόμο τη στιγμή που περνά το αυτοκινούμενο, από άλλα αυτοκίνητα μέχρι δικυκλιστές και πεζούς.

Και η Waymo δεν είναι καν η πρώτη. Τον Μάρτιο, η Aptiv έγινε η πρώτη από τους μεγάλους παίκτες της κατηγορίας που έδωσε στη δημοσιότητα δικά της ευαίσθητα δεδομένα. Κάτι που έχει κάνει και η Uber και η Cruise (το τμήμα αυτόνομης οδήγησης της General Motors). Αρκετοί ακόμα, όπως η Argo AI, έχουν υποσχεθεί να πράξουν το ίδιο.

Η Waymo ισχυρίζεται μάλιστα πως τα δικά της δεδομένα είναι πιο λεπτομερή από όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, θέλοντας να δώσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σε όποιον αποπειραθεί να καταπιαστεί με την αυτόνομη οδήγηση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή