Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Γερμανία: Γυναίκα κατέληξε έπειτα από επίθεση χάκερ σε νοσοκομείο

Γερμανία: Γυναίκα κατέληξε έπειτα από επίθεση χάκερ σε νοσοκομείο

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε την Πέμπτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ έπειτα από κυβερνοεπίθεση, κάτι που οδήγησε μία γυναίκα στον θάνατο.

Συγκεκριμένα, ένας χάκερ, ο οποίος βρήκε ένα αδύναμο σημείο χρησιμοποιώντας ευρέως γνωστά λογισμικά για να εισάγει ένα ransomware στο σύστημα. Ως συνέπεια, τα συστήματα του νοσοκομείου κράσαραν σταδιακά, με τους εργαζομένους να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά και με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χρειάζεται να μεταφερθούν αλλού, ενώ και τα χειρουργεία αναβλήθηκαν.

Μεταξύ των ζητημάτων που προέκυψαν αφορούσε και μία γυναίκα, η οποία ήταν να πάει επειγόντως στο νοσοκομείο με ιατρική κατάσταση που απειλούσε τη ζωή της, αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Wuppertal 32 χιλιόμετρα μακριά, κάτι το οποίο στέρησε από τους γιατρούς πολύτιμο χρόνο για να σώσουν τη ζωή της.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης του κρατιδίου Νόρντχαϊν-Βεστφάλεν δήλωσε πως 30 servers του νοσοκομείου είχαν κρυπτογραφηθεί και ένα αίτημα λύτρων είχε αφεθεί σε έναν από τους servers χωρίς να ζητάει όμως κάποιο συγκεκριμένο ποσό. Το σημείωμα όμως είχε ως αποδέκτη το διπλανό Πανεπιστήμιο Heinrich Heine και όχι το νοσοκομείο. Η αστυνομία επικοινώνησε με τον hacker, ενημερώνοντάς  τον πως αντί για το πανεπιστήμιο έχει χτυπήσει το νοσοκομείο, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς.

Τελικά, ο δράστης απέσυρε την επίθεσή του προσφέροντας το ψηφιακό κλειδί για να αποκρυπτογραφηθούν οι servers, αλλά ήταν ήδη πλέον αργά, με αποτέλεσμα πλέον να έχει χρεωθεί και την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.




Πηγή