Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Γιατί ο κόσμος μίσησε αυτό το ρομπότ που φτιάχτηκε για καλό σκοπό

Όλα έμοιαζαν ιδανικά όταν βγήκε στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο το εικονιζόμενο ρομπότ «Κ9». Θα περιπολούσε την περιοχή γύρω από την υπηρεσία προστασίας ζώων SPCA της πόλης, όπου είχαν καταγραφεί περιστατικά διαρρήξεων. Όμως τον περασμένο μήνα, την πρώτη ημέρα στη δουλειά, δέχθηκε επίθεση με σάλτσα BBQ- που πιστεύεται πως ήταν ανακατεμένη με κόπρανα- καλύφθηκε με έναν μουσαμά και κάποιος επιχείρησε να το ρίξει κάτω.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, το Κ9 κατηγορήθηκε για διακρίσεις σε βάρος των αστέγων, που είχαν βρει καταφύγιο στα πεζοδρόμια που του είχε ανατεθεί να περιπολεί.

Όλα αυτά εξόργισαν την κοινή γνώμη και ώθησαν τους «εργοδότες» του να τον «βγάλουν από την πρίζα» μόλις άρχισε το πιλοτικό του πρόγραμμα.

«Πήραμε το ρομπότ σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε την ασφάλεια γύρω από τον χώρο μας και να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ατμόσφαιρα για το προσωπικό, τους εθελοντές, τους πελάτες και τα ζώα. Προφανώς δεν λειτούργησε έτσι» δήλωσε στη The Washington Post η πρόεδρος της οργάνωσης.

Οι εκπρόσωποι του SPCA εξήγησαν πως το ρομπότ είχε προσληφθεί για να περιπολεί τον χώρο έξω από το καταφύγιο. Μπορούσε επίσης να τραβά φωτογραφίες, να καταγράφει υλικό για την ασφάλεια του χώρου και στη συνέχεια να ειδοποιεί τους υπεύθυνους του καταφυγίου ή την αστυνομία, σε περίπτωση ανάγκης.

Θρυαλλίδα της έντασης φαίνεται πως αποτέλεσε μια συνέντευξη εκπροσώπου του καταφυγίου, που έμοιαζε να υπονοεί πως το ρομπότ ήταν αποτελεσματικό εργαλείο για να περιοριστούν οι σκηνές των αστέγων στον περιβάλλοντα χώρο, περιορίζοντας έτσι την εγκληματικότητα. Η υπηρεσία διευκρίνισε πως δεν εννοούσε ότι θέλουν να ξεφορτωθούν τους άστεγους και πως αντίθετα παρέχουν κτηνιατρική φροντίδα στα κατοικίδια με τα οποία ζουν πολλοί άστεγοι.

Ο κόσμος όμως είχε ήδη διαμορφώσει την άποψή του και υπήρξαν πολλά μηνύματα παρότρυνσης για καταστροφή του ρομπότ.

kddaj3

 

localStorage.clear();


Πηγή