Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Για ατόφια εμπειρία Android, όλα τα μάτια στραμμένα στη Nokia

Η Nokia μπήκε εξόχως δυναμικά στη μεγάλη των smartphones σκηνή αυτή τη χρονιά με μια ολοκαίνουρια σειρά Android phones.

Από τα προσιτά κινητά της νέας γκάμας, τα Nokia 3 και 5, μέχρι και τα τεχνολογικά προωθημένα superphones της ωστόσο, Nokia 6 και 8, όλα τους φορούν την τελευταία λέξη του mobile λειτουργικού της Google! Αν και η συνέχεια είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, περιμένετε…

Βλέπετε η Nokia δεν κάνει εκπτώσεις στην προσπάθειά της να αναβιώσει τον θρύλο του παρελθόντος, όταν ήταν συνυφασμένη με τα κινητά τηλέφωνα δηλαδή, και απαντά πλέον αποφασιστικά στις νέες προκλήσεις της αγοράς smartphones.

Δεν είναι μόνο ότι όλες οι καινοτόμες συσκευές της σειράς είναι εξοπλισμένες με την τελευταία έκδοση του Android, το φοβερό και τρομερό Nougat, είναι τα όσα υποσχέθηκε πρόσφατα η Nokia που τη φέρνουν ολοταχώς στον προμαχώνα του λειτουργικού της Google, οδηγώντας πια τις εξελίξεις.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα Android phones είναι το γεγονός ότι ενώ η Google εκσυγχρονίζει και ενημερώνει την πλατφόρμα της περιοδικά, οι υπηρεσίες update επαφίενται εν πολλοίς στους κατασκευαστές. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κάλλιστα να μην ενημερώνεται το Android της συσκευής σου εγκαίρως ή όχι τουλάχιστον με τον τρόπο που προτείνει η Google.

Πολλά κωμικοτραγικά περιστατικά έχουν συμβεί στη βιομηχανία των smartphones με την περιπέτεια του Android, με κατασκευαστές να διακηρύσσουν μεγαλόστομα ας πούμε πως τα κινητά τους θα φορούν το πολυαναμενόμενο Android 8.0 Oreo και να το παίρνουν μετά άρον άρον πίσω, προκαλώντας τη μήνη των καταναλωτών.

Η Nokia δεν εντάσσεται στη μακρά λίστα των κατασκευαστών που τα μπουρδούκλωσαν και προσπάθησαν ματαίως να σώσουν την παρτίδα, καθώς η δική της στρατηγική με το Android παραείναι προσεκτική και καλοκουρδισμένη. Σύμφωνα με την HMD Global, την εταιρία που διαχειρίζεται τον κλάδο κινητών της Nokia, όλα τα smartphones της φίρμας είναι ενημερωμένα με το τελευταίο Android P update, μια ρύθμιση που επιτρέπει ουσιαστικά στη Nokia να περιμένει ουσιαστικά τις εξελίξεις της Google!

Αν ο κολοσσός της Silicon Valley τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και ρίξει στην αγορά το Android 8.0 Oreo το 2018, όπως έχει δεσμευτεί, τότε όλα τα Nokia θα ενημερώσουν αυτομάτως το σύστημά τους στο νέο λειτουργικό, καθώς έχουν όλα τα φόντα. Και κάτι ακόμα: τα πρωτόκολλα που τρέχουν ήδη τα Nokia τους επιτρέπουν να φορέσουν και την αμέσως επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του Android, όντας πια ένα βήμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό! Ακόμα και το Android Q ή τον επίγονό του θα μπορούν να τρέχουν, καθώς η HMD Global είναι πανέτοιμη σε επίπεδο λογισμικού.

nnookkaisigsdfsrsefsdf3

Ήδη από τις πρώτες μάλιστα διαρροές της νέας ναυαρχίδας της Nokia, του τρομερού Nokia 8, αυτό τον Αύγουστο, ο κόσμος της τεχνολογίας είχε μείνει με το στόμα ανοιχτό όταν παρατήρησε πως το κινητό έτρεχε το Android 8.0. Οι φήμες ήθελαν την HMD να παρουσιάζει το πρώτο κινητό παγκοσμίως με προεγκατεστημένη τη νεότερη έκδοση του Android. Όπως κι αν έχει, η φινλανδική εταιρία έχει ήδη καθιερώσει μια εξαιρετική φήμη αναφορικά με τη συνέπειά της στα updates του Android και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οδηγεί πια αγέρωχα τις εξελίξεις και σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος.

Το Nokia 8 βγήκε τελικά στα ράφια με Android 7.1.1 Nougat, καθώς αυτή που αποδείχτηκε ανέτοιμη εδώ ήταν η Google. Η HMD έχει εξασφαλίσει πάντως τη θέση της μεταξύ των απολύτως πρώτων κατασκευαστών που θα αποστείλουν την ενημέρωση του Android όταν τελικά κυκλοφορήσει από την Google.

Η Nokia αποτέλεσε φόβητρο για τον ανταγωνισμό όχι μόνο σε επίπεδο εξαιρετικών τεχνικών χαρακτηριστικών, αλλά και στην ίδια την Android εμπειρία. Έχοντας λύσει το πιεστικό πρόβλημα των αναβαθμίσεων και των updates του λειτουργικού, όχι μόνο δεν τη φοβίζουν οι καινοτομίες της Google, αλλά τις περιμένει κιόλας με ανυπομονησία.

Θέλετε και το καλύτερο; Η HMD Global επιβεβαίωσε πως το Android 8.0 Oreo θα φορεθεί από όλη τη νέα γκάμα, είτε μιλάμε για τα Nokia 5 και Nokia 6 είτε ακόμα και για το μικρό αλλά θαυματουργό Nokia 3! Οι καταναλωτές που τα έχουν ήδη στα χέρια τους λαμβάνουν εξάλλου μηνιαίες αναβαθμίσεις ασφαλείας και έγκαιρα updates και περιμένουν να τρέξουν πρώτοι το νέο Android.

Κι όταν η Google περάσει στην επόμενη έκδοση του mobile λειτουργικού, το Android P, όλα τα Nokia θα αναβαθμιστούν στο Android P χωρίς παρατράγουδα. Τόσο απλά, τόσο καταπληκτικά. Γιατί έχουν ήδη εξασφαλίσει τουλάχιστον μια ακόμα μεγάλη αναβάθμιση!

nnookkaisigsdfsrsefsdf1

Όλοι μας γνωρίζουμε άλλωστε ότι ένα smartphone δεν είναι μόνο τα τεχνικά του χαρακτηριστικά ή οι προωθημένες τεχνολογίες, αλλά και το «ταπεινό» λειτουργικό σύστημα που τρέχει. Και δύσκολα θα βρεθεί άλλος αυτή τη στιγμή τόσο έτοιμος να παρέχει μια καθαρή και αυθεντική Android εμπειρία από το όνομα που ήταν ταυτισμένο άλλοτε με τα κινητά τηλέφωνα.

Η Nokia συνεχίζει απαρασάλευτα τη μεγάλη σχεδιαστική κληρονομιά του ονόματός της, μόνο που τώρα κλείνει το μάτι και στο λογισμικό, φέρνοντάς μας την πλήρη γκάμα των Google Services χωρίς περιττά πρόσθετα. Αυτό σημαίνει άλλωστε καθαρή Android εμπειρία, αξιοπιστία μεν και απρόσκοπτη λειτουργία, χωρίς περισπασμούς και αποπροσανατολισμούς από τη χρήση δε.

Και με όλες τις αναβαθμίσεις σε τακτά διαστήματα φυσικά, ώστε να μην υπονομεύεται η ασφάλεια ή να μένεις πίσω. Αλλά και χωρίς αχρείαστες εφαρμογές ή διαδικασίες στο περιθώριο που το μόνο που κάνουν είναι να ξελιγώνουν την μπαταρία και να επιβαρύνουν τη μνήμη. Η Nokia το λέει άλλωστε ρητά ότι χειρίζεται το Android με τον απλό και λιτό τρόπο που το θέλει η ίδια η Google.

Με τέτοια σταθερά και καλομελετημένα βήματα επιδιώκει να επιστρέψει η Nokia στην κορυφή του mobile κόσμου. Κι αυτά κάνει ήδη από το 2016, όταν η φινλανδική HMD Global εξαγόρασε από τη Microsoft τον κλάδο κινητών της Nokia, επιδιώκοντας να φέρει τα smartphones με το βαρύ όνομα στη θέση που αξίζει η μεγάλη τους ιστορία.

Η HMD Global φαίνεται να τα κάνει όλα σωστά κι αν συνεχίσει σε αυτό το αξιόπιστο μοτίβο, δεν θα πάρει πολύ να αναπτύξει ξανά μια αξιόλογη βάση φανατικών πιστών, όπως άλλοτε…


Πηγή