Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ελληνικό πείραμα στην πρώτη πτήση του ευρωπαϊκού πυραύλου «Ariane 6»

Το ένα από τα τέσσερα πειράματα που θα πραγματοποιηθούν στη διαστημική πτήση του πυραύλου «Ariane 6» έχει ελληνική υπογραφή.

Tην Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε πως το SIDLOC, ένα έργο που αναπτύσσεται από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Libre Space Foundation και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH), επιλέχθηκε για συμμετοχή στην παρθενική πτήση του πυραύλου Ariane 6.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To
SIDLOC και η πτήση Ariane 6 FM1

Το SIDLOC (Spacecraft Identification and Localization) επιλέχθηκε να είναι ένα από τα τέσσερα μόλις πειράματα που θα διεξαχθούν στον πύραυλο Ariane 6 και μάλιστα στην πρώτη πτήση του. To έργο αποτελεί μια καινοτόμα τεχνολογία εντοπισμού δορυφόρων και πυραύλων στο Διάστημα.

Στο πλαίσιο του πειράματος, θα ενσωματωθεί στον πύραυλο Ariane 6 ένας ραδιοφάρος που θα μεταδίδει σήματα στο πρωτόκολλο και τις συχνότητες του SIDLOC και θα επιτρέπει την παρακολούθηση της θέσης του πυραύλου.

«Εμείς, ως οργανισμός, αναπτύσσουμε τεχνολογία και κάνουμε τα σχετικά πειράματα, ώστε μετά τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων να είναι διαθέσιμα σε όλους», αναφέρει ο Πιέρρος Παπαδέας, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Libre Space Foundation.

Η σημασία αυτού του καινοτόμου έργου είναι τεράστια για την ανθρωπότητα, καθώς η ανάπτυξή του θα συμβάλει στη δημιουργία ασφαλών συνθηκών στο Διάστημα, βοηθώντας στην αναγνώριση και τον εντοπισμό δορυφόρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όσο πολλαπλασιάζονται οι δορυφόροι στο Διάστημα τόσο μεγαλώνει η ανάγκη να ξέρουμε πού βρίσκονται, και με αυτόν τον τρόπο να αποφεύγονται συγκρούσεις», τονίζει ο Μάνθος Παπαματθαίου, πρόεδρος του Libre Space Foundation.

Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency – ESA) αυτήν τη μεγάλη ανάγκη, επέλεξε το SIDLOC για να είναι ένα απο τέσσερα πειράματα στην 1η πτήση του πυραύλου Ariane 6.

Το καινοτόμο έργο SIDLOC αποτελεί το μεγαλύτερο έργο Διαστημικής στην Ελλάδα.

Για την ανάπτυξή του και τον σχεδιασμό του συνεργάζονται:

  • Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH), που αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας, έχοντας συνεργασίες με κορυφαίους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και
  • Ο Οργανισμός Libre Space Foundation, που αποτελεί ένα καινοτόμο, καταρτισμένο και μοναδικό στο είδος του μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αφοσιωμένο αποκλειστικά στην ανάπτυξη και στον σχεδιασμό ανοικτών διαστημικών τεχνολογιών. Ο Libre Space Foundation επικεντρώνεται πάντα «… στην επέκταση και την ενίσχυση της γνώσης για το Διάστημα και της επιστημονικής έρευνας, προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας…».

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων που θα διεξαχθούν στην παρθενική αποστολή του πυραύλου Ariane 6 θα είναι ελεύθερα και διαθέσιμα σε όποιον επιθυμεί να τα μελετήσει, να τα χρησιμοποιήσει και να τα εμπλουτίσει.


Πηγή