Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Επιστήμονες δημιούργησαν συσκευή που φτιάχνει νερό από… αέρα κοπανιστό

Ερευνητές του University of California στο Berkeley έλεγξαν επιτυχώς τη συσκευή τους που δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να μετατρέπει τον αέρα της ερήμου σε καθαρό και πόσιμο νερό!

Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science Advances», όπου μας λένε πως η συσκευή μπορεί να συγκεντρώνει πόσιμο νερό από κάθε κύκλο μέρας και νύχτας, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Και με μικρό μάλιστα κόστος!

Το εκπληκτικό της εφεύρεσης είναι πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξηρά και άνυδρα κλίματα, εκεί που στερούνται ακριβώς το νερό δηλαδή. «Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο Omar Yaghi του Πανεπιστημίου Berkeley που εφηύρε την τεχνολογία, αυτό το ταξίδι από το εργαστήριο στην έρημο μας επέτρεψε να μετατρέψουμε πραγματικά σε νερό ένα ενδιαφέρον φαινόμενο της επιστήμης».

Η συσκευή δουλεύει σε κάθε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ακόμα και στη λιακάδα, και δεν χρειάζεται μάλιστα καμία πηγή ενέργειας για να λειτουργήσει. Όλα έγκεινται σε μια καινοτόμο ουσία, μια κρυσταλλική σκόνη οργανικών και μεταλλικών ατόμων που ψεκάζεται στη συσκευή και απορροφά την υγρασία της ατμόσφαιρας σαν σφουγγάρι. Ιδιαιτέρως καλά δουλεύει στην έρημο τη νύχτα, όταν η θερμοκρασία πέφτει και η υγρασία αυξάνεται.

Και όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν και πάλι το πρωί, τα μόρια του νερού εξέρχονται από τους κρυστάλλους, παράγοντας ένα κύπελλο με καθαρό και πόσιμο νερό! Η συσκευή ελέγχεται εδώ και έναν σχεδόν χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2017 συγκεκριμένα, και τα αποτελέσματά της κρίνονται «εξαιρετικά πετυχημένα». Το μέλλον της ανθρωπότητας αναφορικά με την προμήθεια πόσιμου νερού μόλις άλλαξε…

localStorage.clear();


Πηγή