Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Επιστήμονες παίζουν με… λάβα στο όνομα της επιστήμης!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο πιστεύουν πως τα ηφαίστεια έχουν ένα ακόμα φονικό όπλο στη φαρέτρα τους και είναι διατεθειμένοι να μετρήσουν πόσο επικίνδυνο είναι ακριβώς.

Όταν το μάγμα, μας λένε, συγκρούεται με το νερό, τότε λαμβάνει χώρα ένα νέο φαινόμενο που καταλήγει σε τεράστιες εκρήξεις βράχων. Αυτό παρατήρησαν να συμβαίνει στο διαβόητο ηφαίστειο της Χαβάης, το Κιλαουέα, να εκτοξεύει βράχους στο νερό σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, τραυματίζοντας αρκετούς τουρίστες που περνούσαν με βάρκα σε όχι και τόσο κοντινή απόσταση.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094824448-0’); });

Κι έτσι έβρασαν βασάλτη για 4 ώρες, μέχρι να αγγίξει τους 1.315 βαθμούς Κελσίου, όταν και έχυσαν τον λιωμένο βράχο σε ένα μονωμένο ατσάλινο κουτί και του έριξαν μερικές ριπές νερού. Μην παραλείποντας να καταγράψουν το πείραμα σε επιστημονικές κάμερες υπερυψηλής ανάλυσης, προσομοιώνοντας στο εργαστήριο δηλαδή ό,τι συμβαίνει μέσα σε ένα ηφαίστειο.

Το πείραμα θα συμβάλει στην κατανόησή μας σε ένα φαινόμενο που έχει μελετηθεί ελάχιστα, ισχυρίστηκε ο Ingo Sonder, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Geophysical Research (JGR): Solid Earth», καθώς «αναζητήσαμε την απλή φυσική του τι συμβαίνει όταν το νερό εγκλωβίζεται μέσα σε λιωμένο βράχο».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή