Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Επιχειρηματίες δίνουν ένα δισ. δολάρια για «πράσινη» τεχνολογία

Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, οι επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, του Alibaba Group Τζακ Μα και του Amazon.com Τζεφ Μπέζος, μαζί με άλλους επιχειρηματίες επενδύουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Breakthrough Energy Ventures, που θα προωθήσει τη τεχνολογία καθαρής ενέργειας και θα ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή.

Στους στόχους του ταμείου συγκαταλέγονται η αύξηση της χρηματοδότησης αναπτυσσόμενης έρευνας για την ενέργεια και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκόσμια ώστε να μπορέσουν να εκπληρωθούν οι στόχοι που τέθηκαν με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανέφερε σε δήλωσή της η επενδυτική ομάδα γνωστή Breakthrough Energy Coalition. Το ταμείο αποτελεί την πρώτη μεγάλη επένδυση της ομάδας, η οποία σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015 για να προωθήσει την έρευνα, τη δημιουργία και την εφαρμογή τεχνολογίας καθαρής ενέργειας.

«Χρειαζόμαστε προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια που δεν εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου για να τροφοδοτήσουμε το μέλλον, και για να την αποκτήσουμε χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο για να επενδύσουμε σε καλές ιδέες και να τις μεταφέρουμε από το εργαστήριο στην αγορά», είπε ο Γκέιτς στο διαδικτυακό περιοδικό Quartz, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που εκδόθηκαν στο Gates Notes, το προσωπικό μπλογκ του Μπιλ Γκέιτς. Πέρσι ο Γκέιτς βοήθησε να εγκαινιαστεί συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εστιάζεται στην κλιμακωτή αύξηση επενδύσεων σε νέες και πιο ριψοκίνδυνες τεχνολογίες οι οποίες συνήθως αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια προτού μπορέσουν να εμφανιστούν στην αγορά.

Η εκλογή του ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα έχει εγείρει ερωτήματα όσον αφορά το μέλλον της κρατικής χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας. Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή απάτη που εφηύραν οι Κινέζοι αλλά έχει επίσης δηλώσει πως διατηρεί «ανοιχτό μυαλό» για το θέμα, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

«Ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση καθώς εισέρχεται στην εξουσία για το πώς βλέπει την έρευνα για την ενέργεια θα είναι σημαντική. Ευτυχώς, η γενική ιδέα ότι η έρευνα είναι καλή ιδέα δεν είναι κομματικό θέμα», είπε στο Quartz ο Γκέιτς.

 


Πηγή