Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Η γυναίκα που τρομάζει τους κολοσσούς της τεχνολογίας

Οι κολοσσοί των νέων τεχνολογιών αισθάνονται συχνά το χέρι της Δανέζας επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ στην τσέπη τους, γεγονός που την έχει καταστήσει τον μεγαλύτερο φόβο τους…

Λέγεται μάλιστα πως είναι η πολιτικός που ενέπνευσε το «Borgen: Συνωμοσίες εξουσίας», τη δημοφιλή σειρά, πρωταγωνίστρια της οποίας είναι μία ευφυής και δυναμική πρωθυπουργός. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, είναι η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού, η οποία τα έχει βάλει με τη Silicon Valley και μόλις πριν λίγες μέρες έριξε πρόστιμα 2,4 δισ. ευρώ στην Google, ενώ παλαιότερα ζήτησε από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία.

Είχαν προηγηθεί η Starbucks, η Disney και η General Electrics, ενώ και το Facebook είναι στο στόχαστρό της. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα αυστηρή στο θέμα το αθέμιτου ανταγωνισμού, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ απέκτησε αμέσως τη φήμη της σκληρής όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2014: «Δεν έχει ίχνος συναισθηματισμού» έγραψαν οι New York Times.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ γεννήθηκε πριν από 48 χρόνια από μία οικογένεια Λουθηρανών. Τόσο ο πατέρας της, όσο και η μητέρα της, ο Χανς και η Μποντίλ, ήταν εφημέριοι. Αυτό το θρησκευτικό περιβάλλον συνδέεται για πολλούς με μία ηθική προσέγγιση της δουλειάς της: Η Apple αποδίδει μόλις 50 ευρώ στο ιρλανδικό κράτος για κάθε ένα εκατομμύριο που κερδίζει – μόλις το 0,005%, δηλαδή πολύ λιγότερο από το 12,5%, τον ήδη μικρό φόρο που επιβάλλει η Ιρλανδία στις επιχειρήσεις για να τις προσελκύσει. Η αδικία, επομένως, θα πρέπει να διορθωθεί.

Πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου – ρεκόρ, ύψους 2,42 δισ. ευρώ, στην Alphabet, μητρική εταιρεία της Google λόγω της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μηχανών αναζήτησης.

Οι Βρυξέλλες διέταξαν τον τεχνολογικό «κολοσσό» να σταματήσει τις παράνομες πρακτικές εντός των επόμενων 90 ημερών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να αποπληρώσει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 5% του παγκόσμιου τζίρου του.

localStorage.clear();


Πηγή