Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Η μάσκα «χαμαιλέων» μπορεί να… δανείσει το πρόσωπό σου σε όποιον θες

Πλέον, εάν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να «δανείσει» το πρόσωπό του σε κάποιον άλλο άνθρωπο, ο οποίος είτε δωρεάν, είτε έναντι αμοιβής, θα φοράει μια «μάσκα» με το πρόσωπό σου, χάρη σε μια νέα συσκευή τηλεπαρουσίας.

Η μάσκα – οθόνη… χαμαιλέων, με την ονομασία ChameleonMask, προβάλλει το πρόσωπο κάποιου άλλου, ενώ -παράλληλα- η φωνή του ανθρώπου που βρίσκεται μακριά, μεταδίδεται αντί του παρόντα. Παράλληλα, ο άλλος μπορεί να είναι ντυμένος όπως αυτός που βρίσκεται μακριά, προκειμένου να δίνει πιο πειστική εντύπωση.

Ο Ιάπωνας δημιουργός της μάσκας, Τζουν Ρεκιμότο, συνεργάτης της Sony Computer Science Laboratories, παρουσίασε την καινοτομία την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο EmTech του αμερικανικού τεχνολογικού περιοδικού MIT Technology Review στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δημιουργός φαντάζεται ότι η μάσκα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας υπηρεσίας, μέσω της οποίας κάποιος άλλος μπορεί να σε εκπροσωπεί στη θέση σου, όταν εσύ δεν μπορείς. Ο πελάτης θα προσλαμβάνει έναν άνθρωπο για να περιδιαβαίνει στον κόσμο, φορώντας το πρόσωπό του και μεταδίδοντας τη φωνή του.

Ο απομακρυσμένος πελάτης – χρήστης κοιτάζει έναν υπολογιστή ή ταμπλέτα που μεταδίδει το πρόσωπο και τη φωνή του στη μάσκα του υποκατάστατου χρήστη. Ο τελευταίος βλέπει στο πίσω μέρος της μάσκας και αυτός το πρόσωπο του πελάτη, καθώς και τις όποιες γραπτές οδηγίες αυτός θα πληκτρολογήσει στο τάμπλετ του.

Παρεμφερείς συσκευές τηλεπαρουσίας έχουν έως τώρα δοκιμασθεί σε ρομπότ, τα οποία, υποκαθιστώντας τον απομακρυσμένο χρήστη, συμμετέχουν αντί αυτού σε συσκέψεις και άλλες εκδηλώσεις. Όμως, η ChameleonMask είναι η πρώτη συσκευή του είδους της που χρησιμοποιεί άνθρωπο αντί για ρομπότ ως «παρένθετο» χρήστη.

Όπως είπε ο Ρεκιμότο, οι έως τώρα δοκιμές έχουν δείξει ότι οι ζωντανοί υποκατάστατοι χρήστες με τη μάσκα – οθόνη αντιμετωπίζονται από τους άλλους ανθρώπους, όπως θα έκαναν αν είχαν απέναντί τους το πραγματικό πρόσωπο. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό αν και πότε η μάσκα θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Δείτε το βίντεο:

localStorage.clear();


Πηγή