Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η «χρυσή δεκάδα» των Ελλήνων «ηθικών χάκερς» πάει….  Βουκουρέστι

Η Ρωσία μπλόκαρε και δεύτερη ιστοσελίδα κρυπτογραφημένων μηνυμάτων

Την ιστοσελίδα αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Protonmail μπλόκαρε σήμερα η Ρωσία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το τεράστιο κύμα ψεύτικων προειδοποιήσεων για τοποθέτηση βόμβας, που αναστατώνουν από τα τέλη Νοεμβρίου πολλές δημόσιες υπηρεσίες.

Η πρόσβαση στον Protonmail, με έδρα την Ελβετία, έχει πλέον μπλοκαριστεί διότι διευθύνσεις μέιλ του χρησιμοποιήθηκαν για την αποστολή ψεύτικων προειδοποιητικών μηνυμάτων, κυρίως τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor.

Στις 23 Ιανουαρίου οι ρωσικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στην ιστοσελίδα αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Startmail.com με έδρα την Ολλανδία από τον οποίο εστάλησαν περισσότερες από 1.000 ψεύτικες προειδοποιήσεις για βόμβα σε 16 επαρχίες της Ρωσίας.

Ωστόσο την επομένη του μπλοκαρίσματος αυτού, ψεύτικες προειδοποιήσεις άρχισαν να στέλνονται από τον Protonmail προκαλώντας την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB).

Τη Δευτέρα το πρακτορείο Interfax κατέγραψε μόνο στη Μόσχα 16.000 ανθρώπους που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια και σταθμούς του μετρό.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, τεράστιο κύμα ψεύτικων προειδοποιήσεων για τοποθέτηση βομβών επηρεάζει τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής και μόνο στη Μόσχα 1,55 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν εκτάκτως από διάφορα κτίρια εξαιτίας των προειδοποιήσεων αυτών, σύμφωνα με το Interfax.

Ούτε η FSB ούτε η Roskomnadzor έχουν εξηγήσει τα πιθανά κίνητρα των δραστών.

Το Interfax, επικαλούμενο πηγές από τις ρωσικές αρχές, μετέδωσε τον Δεκέμβριο ότι σε πολλές περιπτώσεις τις προειδοποιήσεις συνόδευε επιστολή με την οποία οι δράστες ζητούσαν να τους επιστραφούν 120 bitcoins τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, τους είχε κλέψει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Κονσταντίν Μαλοφέγεφ από την πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων WEX, κάτι που ο ίδιος αρνείται.


Πηγή