Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Η Huawei κάνει το 5.5G πραγματικότητα -Θα είναι δέκα φορές γρηγορότερο από το 5G

Στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2023, η Huawei διοργάνωσε το 14ο Παγκόσμιο Φόρουμ Κινητής Ευρυζωνικότητας (Global Mobile Broadband Forum), το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ ΜΒΒ είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή εκδήλωση. Από το πρώτο φόρουμ στο Όσλο το 2010 έως το φετινό φόρουμ στο Ντουμπάι, παρέχει τη δυνατότητα στους ηγέτες των τομέων της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας να συναντηθούν και να προωθήσουν τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας και να ξεκλειδώσουν τη δύναμη της συνδεσιμότητας κινητής τηλεφωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φόρουμ του 2023, το οποίο υποστηρίζεται από την βιομηχανικούς εταίρους GSMA, GTI και το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών SAMENA, πρόσφερε την ευκαιρία για τα οικοσυστήματα κινητής τηλεφωνίας και τα παρακείμενα κάθετα οικοσυστήματα να διερευνήσουν την επιχειρηματική επιτυχία του 5G, να προωθήσουν την ωριμότητα του οικοσυστήματος και να επιταχύνουν την εμπορευματοποίηση του 5.5G.

Με μια ισχυρή σύνθεση ομιλητών και καινοτόμες παρουσιάσεις προϊόντων, τα οικοσυστήματα κινητής τηλεφωνίας εξερεύνησαν μαζί, πώς η τεχνολογία της κινητής ευρυζωνικότητας διαμορφώνει το μέλλον και συνεχίζει να μεταμορφώνει τις ζωές και τις βιομηχανίες των ανθρώπων. Το iefimerida, βρέθηκε εκεί και σας παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις.

Το ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ Κινητής Ευρυζωνικότητας (MBBF) της Huawei πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι
Το ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ Κινητής Ευρυζωνικότητας (MBBF) της Huawei πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι / Φωτογραφία: Σοφία Παφτούνου / iefimerida.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι το 5.5G

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια συζήτηση που μεταδόθηκε σε ζωντανή ροή μεταξύ του εκ περιτροπής προέδρου της Huawei, Ken Hu, και του γενικού διευθυντή της GSMA, Mats Granryd, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της ανάπτυξης του 5G και τις μελλοντικές προβλέψεις.

«Η τεχνολογία αλλάζει τόσο γρήγορα και νέες απαιτήσεις αναπτύσσονται καθημερινά», δήλωσε ο κ. Hu. «Έτσι, τα δίκτυά μας πρέπει να εξελίσσονται και αυτά συνεχώς. Ο κλάδος μας στο σύνολό του πρέπει να προετοιμαστεί για το μέλλον και να μεγιστοποιήσει την αξία των επενδύσεων στο 5G και γι’ αυτό εργαζόμαστε τόσο σκληρά για το 5G-Advanced».

Η απόλυτη εμπειρία του 5.5G
«Η απόλυτη εμπειρία του 5.5G» / Φωτογραφία: Σοφία Παφτούνου / iefimerida.gr

Η τεχνολογία 5.5G, γνωστή και ως «5G-Advanced», έχει χαρακτηριστεί από την εταιρεία ως το επόμενο επίπεδο τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας, παρέχοντας μια γέφυρα για την εξέλιξη προς το 6G, η οποία αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ουσία, το 5.5G, αντιπροσωπεύει μια σημαντική τεχνολογική πρόοδο που έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση και να ψηφιοποιήσει πολυάριθμες βιομηχανίες.

Η Huawei έχει ανακοινώσει προηγουμένως ότι σχεδιάζει να λανσάρει ένα πλήρες σύνολο εμπορικού εξοπλισμού δικτύου 5.5G το 2024, επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της για την τεχνολογία αυτή.

Το 5G έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο

Και οι δύο άνδρες, συμφώνησαν ότι το 5G έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο όσον αφορά την ανάπτυξη του δικτύου, την ανάληψη, τις υπηρεσίες για τους καταναλωτές και τις βιομηχανικές εφαρμογές. Μέχρι σήμερα, έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 260 δίκτυα 5G παγκοσμίως, καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 5G είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας που υπήρξε ποτέ, έχοντας φτάσει το ένα δισεκατομμύριο συνδέσεις μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξή του. Συγκριτικά, το 4G χρειάστηκε έξι χρόνια για να φτάσει στο ίδιο ορόσημο.

Σύμφωνα με τον κ. Hu, το 5G έχει γίνει ένας νέος μοχλός ανάπτυξης για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην καταναλωτική αγορά. Για τους κορυφαίους φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο, το 5G αντιπροσωπεύει πλέον την πλειονότητα της κίνησης του δικτύου. Ειδικότερα, οι εφαρμογές που βασίζονται σε βίντεο αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειες, οδηγώντας σε τριπλάσια έως πενταπλάσια αύξηση της κίνησης δικτύου και 10%-25% μέση αύξηση του ARPU (μέσος όρος εσόδων ανά χρήστη).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ken Hu της Huawei και ο Mats Granryd του GSMA συζητούν για το 5G στο MBBF 2023 στο Ντουμπάι
Ο Ken Hu της Huawei και ο Mats Granryd του GSMA συζητούν για το 5G στο MBBF 2023 στο Ντουμπάι / Φωτπγραφία: HUAWEI

Το 5G έχει επίσης βοηθήσει τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών να επεκταθούν στην αγορά της κάθετης βιομηχανίας – μία από τις μεγαλύτερες διαφορές του με το 4G. Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότερες από 50.000 βιομηχανικές εφαρμογές 5G παγκοσμίως και περισσότερες από 10 εκατομμύρια συνδέσεις 5G σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, έχουμε εντοπίσει βασικά σενάρια για βιομηχανικές εφαρμογές, όπως ο τηλεχειρισμός, το video backhaul, η μηχανική όραση και ο εντοπισμός θέσης, όπου μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την αξία του 5G», συνέχισε ο κ. Hu. «Έχουμε επίσης εντοπίσει βιομηχανίες όπως η εξόρυξη, τα λιμάνια και οι κατασκευές, όπου μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες του 5G».

Ο κ. Granryd από την πλευρά του, παρατήρησε το εξής: «Το 5G οδηγεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλους τους κλάδους και ανοίγει τεράστιες ευκαιρίες. Το 2030, το 5G θα προσθέσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, με τα οφέλη να εξαπλώνονται σε όλους τους κλάδους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέες δυνατότητες, μοντέλα και οικοσυστήματα: Απελευθερώνοντας το πλήρες δυναμικό του 5G

Σχολιάζοντας τα επόμενα βήματα για το 5G, ο κ. Hu ανέφερε αρκετές βασικές πρωτοβουλίες που αφορούν τον καταναλωτή και μπορούν να βοηθήσουν τους φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας να επιτύχουν συνεχή επιχειρηματική επιτυχία. Αυτές περιλαμβάνουν τη συνεχή επέκταση της κάλυψης του δικτύου, τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και τη διερεύνηση πιο ευέλικτων μοντέλων τιμολόγησης.

Όσον αφορά την αγορά B2B, ο κ. Hu πρότεινε ότι ο κλάδος θα πρέπει να αξιοποιήσει αποδεδειγμένες εφαρμογές 5G για να προωθήσει την υιοθέτηση του 5G σε κλίμακα σε περισσότερες βιομηχανίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας μπορούν να τοποθετηθούν καλύτερα ώστε να εκμεταλλευτούν τις νέες ευκαιρίες στην ψηφιοποίηση της βιομηχανίας, ενισχύοντας τις ικανότητές τους στο cloud, την ανάπτυξη βιομηχανικών εφαρμογών και την ολοκλήρωση συστημάτων από άκρη σε άκρη.

«Κοιτάζοντας μπροστά, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Hu. «Πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας, να εξελίξουμε την τεχνολογία, να δημιουργήσουμε καλύτερη εμπειρία χρήστη, να επεκταθούμε στη βιομηχανία και να μεγιστοποιήσουμε την αξία της επένδυσής μας στο 5G».

Κάνοντας το 5.5G πραγματικότητα
«Κάνοντας το 5.5G πραγματικότητα» / Φωτογραφία: Σοφία Παφτούνου / iefimerida.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Φόρουμ Κινητής Ευρυζωνικότητας της Huawei, ο πρόεδρος ασύρματων λύσεων της εταιρείας Cao Ming δήλωσε ότι το 5.5G θα προσφέρει δεκαπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τα υπάρχοντα δίκτυα, καθώς και χαμηλότερη καθυστέρηση και αποδοτικότερη κατανάλωση ενέργειας για καταναλωτικές και βιομηχανικές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών VR και των συνδεδεμένων οχημάτων.

«Το 5.5G βρίσκεται ήδη στη φάση της επιταχυνόμενης εμπορευματοποίησης σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Cao σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι τα chipsets και ο εξοπλισμός για το 5.5G έχουν δρομολογηθεί από τους φορείς του κλάδου και σχεδόν 20 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν έτοιμο το φάσμα για το 5.5G.

Με την ανάπτυξη των δικτύων 5G να επεκτείνει τη συνδεσιμότητα μεταξύ των ανθρώπων και των σπιτιών, των οχημάτων και των βιομηχανιών, το 5.5G θα σηματοδοτήσει ένα βήμα προς τα πάνω για διάφορους παραδοσιακούς τομείς, σύμφωνα με τον Cao.

«Για τις βιομηχανίες που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και θα αγκαλιάσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το 5G και το 5.5G θα διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο», δήλωσε ο Cao.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενισχύοντας έναν θετικό επιχειρηματικό κύκλο 5G και αγκαλιάζοντας το 5.5G

Μεταξύ των ομιλητών, ήταν και ο Li Peng, Corporate Senior Vice President της Huawei και πρόεδρος της Carrier BG της εταιρείας. Στην ομιλία του, ο κ. Li κάλεσε τους παγκόσμιους παρόχους και τους εταίρους του κλάδου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις στα δίκτυα και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις μελλοντικές τάσεις.

«Ας ξεκινήσουμε σήμερα, ας χτίσουμε τα δίκτυα του αύριο για τις μελλοντικές υπηρεσίες και ας απελευθερώσουμε τις άπειρες δυνατότητες του 5G για συνεχή επιτυχία», δήλωσε.

Στην ομιλία του σχετικά με την τροφοδοσία ενός θετικού επιχειρηματικού κύκλου 5G και την υιοθέτηση του 5.5G (5G-A), ο κ. Li δήλωσε: «Βρισκόμαστε ήδη στο σωστό δρόμο προς την επιχειρηματική επιτυχία του 5G και το 5G-Advanced είναι το φυσικό επόμενο βήμα στην εξέλιξη του 5G».

Li Peng
Li Peng / Φωτογραφία: Huawei

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόνισε ότι όταν κοιτάζουμε πίσω στην ιστορία, κάθε σημαντικός οικονομικός μετασχηματισμός προήλθε από την καινοτομία στις τεχνολογίες γενικού σκοπού. «Τώρα βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή, όπου το Διαδίκτυο τροφοδοτεί την ψηφιακή οικονομία», ανέφερε ο κ. Li στην ομιλία του.

«Το 5G αποτελεί κρίσιμο μέρος του νέου οικονομικού μετασχηματισμού», συνέχισε. «Και επιτρέπει νέα καινοτομία στις τεχνολογίες γενικού σκοπού. Για τις ψηφιακές βιομηχανίες, το 5G αναπτύσσεται γρήγορα, ανοίγοντας νέες αγορές και ευκαιρίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μελλοντικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πρέπει να έχουν έξι βασικά χαρακτηριστικά: 10 Gbps downlink, 1 Gbps uplink, ντετερμινιστική δικτύωση, υποστήριξη εκατό δισεκατομμυρίων συνδέσεων IoT, ολοκληρωμένη ανίχνευση και επικοινωνία και εγγενείς δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Huawei και du παρουσίασαν την πρώτη βίλα 5.5G στον κόσμο, ξεκινώντας μια νέα εποχή έξυπνου σπιτιού 10G

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ Κινητής Ευρυζωνικότητας 2023 (MBBF), η παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας Huawei, σε συνεργασία με την du, από την Emirates Integrated Telecommunications Company (EITC), παρουσίασε την πρώτη παγκοσμίως πρωτοποριακή βίλα επίδειξης 5G Advanced (5G-A), ένα αρχέτυπο για τη μελλοντική έξυπνη κατοικία που τροφοδοτείται από εκπληκτικά δίκτυα 10Gbps.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η 5G-A Villa αποτελεί την επιτομή της απρόσκοπτης ενσωμάτωσης τεχνολογιών αιχμής, προσφέροντας μια απαράμιλλη εμπειρία έξυπνου σπιτιού εμπλουτισμένη με εφαρμογές όπως 3D και XR με γυμνό μάτι. Καθώς οι καταναλωτές αποζητούν όλο και περισσότερο ανώτερες εμπειρίες, αυτό εμπνέει την εξέλιξη του περιεχομένου και των εφαρμογών, ενισχύοντας στη συνέχεια τη ζήτηση για τις δυνατότητες του δικτύου. Για να ικανοποιήσουν αυτές τις αυξανόμενες ανάγκες, οι πάροχοι πρέπει να ενισχύσουν τα οικιακά τους δίκτυα σε 10Gbps.

Η 5G-A Villa στο Ντουμπάι
Η 5G-A Villa στο Ντουμπάι / Φωτογραφία: Σοφία Παφτούνου / iefimerida.gr

Η 5G-A Villa ρίχνει φως στις απεριόριστες δυνατότητες που η τεχνολογία ντετερμινιστικής εμπειρίας προαναγγέλλει για τα νοικοκυριά του αύριο. Αξιοποιώντας την καινοτόμο λύση FWA² της Huawei, παρουσιάζει πώς, στην εποχή του 5G, το FWA έγινε το ισχυρό εργαλείο ενός φορέα εκμετάλλευσης για την ταχεία επέκταση των χρηστών. Καθώς μεταβαίνουμε στο 5G-A/5.5G, η λύση FWA², που περιλαμβάνει τα FWA Pro, FWA Lite και FWA Biz, υπόσχεται απαράμιλλες υπηρεσίες για απαιτητικούς πελάτες. Συγκεκριμένα, το FWA Pro έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει έναν πρωτοφανή ρυθμό 10Gbps, επαναπροσδιορίζοντας έτσι τη ζωή στο έξυπνο σπίτι και ξεκλειδώνοντας τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Το 5.5G δεν είναι απλά μια κλιμακωτή αναβάθμιση, αλλά πολλά περισσότερο από αυτό. Μας κάνει να σκεφτόμαστε διαφορετικά τη συνδεσιμότητα και τις εφαρμογές της σε όλους τους κλάδους, φέρνοντας την επανάσταση και την πρωτοπορία, με τη Huawei να πρωταγωνιστεί και να οδηγεί το μέλλον του ψηφιακού σύμπαντος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή