Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Η NASA κατέγραψε εικόνα από σουπερνόβα πριν από 10.000 χρόνια

Η NASA κατέγραψε εικόνα από σουπερνόβα που εκτιμάται πως σημειώθηκε πριν από 10.000 χρόνια και «έφτασε» τώρα στη Γη.

Η NASA διέκρινε τη δημιουργία ενός Πάλσαρ, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Η σουπερνόβα άφησε πίσω της ένα πυκνό αντικείμενο που ονομάζεται πάλσαρ, το οποίο φαίνεται να λάμπει τακτικά καθώς περιστρέφεται, σαν κοσμικός φάρος. Από την επιφάνεια αυτού του πάλσαρ, αναδύονται άνεμοι σωματιδίων που ταξιδεύουν κοντά στην ταχύτητα του φωτός, δημιουργώντας μια χαοτική κουκούλα φορτισμένων σωματιδίων και μαγνητικών πεδίων που συγκρούονται με το αέριο περιβάλλον. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται νεφέλωμα ανέμου πάλσαρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτή τη νέα εικόνα, το μουντό γαλάζιο φωτοστέφανο αντιστοιχεί στα πρώτα δεδομένα πόλωσης ακτίνων Χ για το Vela, τα οποία προέρχονται από τον Imaging Ray X-ray Polarimetry Explorer της NASA ή IXPE. Μια αμυδρή μπλε ασαφής γραμμή που δείχνει στην επάνω δεξιά γωνία αντιστοιχεί σε έναν πίδακα σωματιδίων υψηλής ενέργειας που εκτοξεύονται από το πάλσαρ με περίπου τη μισή ταχύτητα του φωτός. Τα ροζ «τόξα» ακτίνων Χ πιστεύεται ότι σηματοδοτούν τις άκρες των περιοχών, όπου ο άνεμος πάλσαρ συγκλονίζει και επιταχύνει σωματίδια υψηλής ενέργειας. Το ίδιο το πάλσαρ βρίσκεται στον λευκό κύκλο στο κέντρο της εικόνας.

Τα ροζ και μοβ χρώματα αντιστοιχούν σε δεδομένα από το
Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra της NASA, το οποίο έχει παρατηρήσει το νεφέλωμα
Vela αρκετές φορές στο παρελθόν. Τα χρυσά αστέρια καταγράφηκαν από το
διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA.

Η μέτρηση της πόλωσης, η οποία έχει να κάνει με τον τρόπο οργάνωσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, δίνει στους επιστήμονες μια άνευ προηγουμένου κατανόηση του πώς ένα κοσμικό αντικείμενο, όπως είναι ένα πάλσαρ που επιταχύνει τα σωματίδια σε υψηλές ταχύτητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν για τον
υψηλό βαθμό πόλωσης που βρήκαν στις ακτίνες Χ στο νεφέλωμα του ανέμου πάλσαρ
Vela. Οι παρατηρήσεις IXPE αυτού του αντικειμένου δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό
Nature τον Δεκέμβριο.

«Αυτός είναι ο υψηλότερος βαθμός πόλωσης που έχει μετρηθεί σε μια ουράνια πηγή ακτίνων Χ μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Fei Xie, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Nature, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Guangxi στο Nanning, Guangxi, στην Κίνα και πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο National’s National. Ινστιτούτο Αστροφυσικής/Ινστιτούτο Διαστημικής Αστροφυσικής και Πλανητολογίας (INAF/IAPS) στη Ρώμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή