Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Η Varda Space μοιράζεται βίντεο από την επάνοδο της ατράκτου στην ατμόσφαιρα

Είναι η αρχή της φαρμακευτικής παρασκευής στο διάστημα.

Το απίστευτο πλάνα που κυκλοφόρησε από τη Varda Space Industries μας δίνει μια εικόνα σε πρώτο πρόσωπο του ταξιδιού επιστροφής μιας διαστημικής κάψουλας στη Γη, από τη στιγμή που αποχωρίζεται από τον δορυφόρο της μέχρι τη φλογερή επανείσοδο και την ανώμαλη άφιξη της στην ατμόσφαιρα.

Η κάψουλα W-1 της Varda προσγειώθηκε στο πεδίο δοκιμών και εκπαίδευσης της Γιούτα σε μια στρατιωτική τοποθεσία στις 21 Φεβρουαρίου. Πέρασε περίπου οκτώ μήνες μέχρι να φτάσει στη χαμηλή τροχιά της Γης, με την εταιρεία να περιμένει τις κυβερνητικές εγκρίσεις που χρειαζόταν για να προσγειωθεί σε αμερικανικό έδαφος.

 

 

Η Varda, η οποία συνεργάστηκε με την Rocket Lab για την αποστολή, προσπαθεί να αναπτύξει μίνι-εργαστήρια που μπορούν να παράγουν φαρμακευτικά προϊόντα σε τροχιά – σε αυτήν την περίπτωση, το φάρμακο για τον HIV, την ριτοναβίρη. Η κάψουλα W-1 του ήταν συνδεδεμένη στο «λεωφορείο» του δορυφόρου Photon της Rocket Lab, το οποίο η εταιρεία ανέφερε πριν από την εκτόξευση ότι θα παρείχε την ισχύ, τις επικοινωνίες και τον έλεγχο υψομέτρου για την κάψουλα.

Το Photon έφερε επιτυχώς την κάψουλα στο σημείο που έπρεπε να είναι για την επανείσοδο και στη συνέχεια κάηκε στην ατμόσφαιρα της Γης. Τώρα που η κάψουλα επέστρεψε, η Ars Technica αναφέρει ότι οι κρύσταλλοι ριτοναβίρης που αναπτύχθηκαν ενώ η κάψουλα βρισκόταν σε τροχιά, θα αναλυθούν από τη φαρμακευτική εταιρεία Improved Pharma με έδρα την Ιντιάνα.

Ένα πρώτο βήμα για την φαρμακευτική παρασκευή στο διάστημα. 

 


Πηγή