Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Θα άφηνες ένα ρομπότ να σου γράφει όλα τα email σου;

Αν ναι, τότε σίγουρα θα αντιμετωπίσεις και κάποια βασικά ηθικά προβλήματα.

Μία νέα εταιρία artificial intelligence υπηρεσιών μπορεί να σου στείλει ένα AI πρόγραμμα με σκοπό να σου οργανώσει με τον πιο σωστό τρόπο το χαώδες σου email. Κι όμως, μπορεί να ακούγεται δελεαστικό αν λάβουμε υπόψιν μας τον όγκο από email που έχεις στο inbox σου, από την άλλη όμως προκύπτουν πολλά ηθικά θέματα. Ποια είναι όμως τα ηθικά θέματα που προκύπτουν τελικά σε μία τέτοια περίπτωση; Η εταιρία Shortwave ανήκει σε έναν πρώην υπάλληλο της Google και υπόσχεται τον καλύτερο καθαρισμό inbox που έχεις ποτέ δει. Το software τρέχει σε γλώσσα GPT-3, την γλώσσα που βρίσκεται πίσω από το διαβόητο πλέον σύστημα AI ChatGPT.

Ο Judge Dredd έγινε πραγματικότητα με την νέα τεχνολογία ρομπότ ChatGPT

 

 

 

Χρήστες του Shortwave λένε πως το σύστημα καθαρισμού μπορεί να σου σώσει 3 ώρες από τη ζωή σου κάθε μήνα. Γιατί; Μα γιατί με το πρόγραμμα αυτό δεν θα χρειάζεται να ψάχνεις σαν τρελός μέσα στο χάος από emails. Οι χρήστες λένε πως πλέον δεν θα χρειάζεται να διαβάζεις όλα σου τα email, με το πρόγραμμα αυτό πολλά από τα email σου θα πηγαίνουν αμέσως εκεί που ανήκουν, στην σωστή κατηγορία. Έτσι γλιτώνεις πολύ χρόνο. Είναι όμως αυτό ηθικό; Είναι σωστό να μην διαβάζουμε τα email μας; Να αφήνουμε ένα ρομπότ να τα διαλέγει για εμάς; Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό; Μπορεί τελικά ένα ρομπότ να κάνει επιλογές για εμάς;

 

 

 

 

Και μετά έχουμε το πρόγραμμα Flowrite, το οποίο γράφει και απαντάει για σένα αυτόματα τα email σου. Κάτι που ακούγεται ακόμη πιο τρομακτικό. Πως θα αισθανόσουν αν γνώριζες πως τα mail που διαβάζεις είναι γραμμένα από ένα ρομπότ; Δεν είναι λίγο φρικτό; Το να αφήνεις ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να γράφει τα mail σου για σένα είναι αρκετά δυστοπικό θα λέγαμε και μάλλον μηδενίζει πολλά ηθικά ζητήματα περί ελευθερίας του λόγου.

 

 

 

Στην τελική ένα καλογραμμένο email δείχνει και το πόσο ενδιαφέρεται κανείς για το θέμα του και την δουλειά του. Αν αρχίσουν τα ρομπότ να γράφουν και τα email μας τότε μάλλον πως κάτι έχουμε κάνει λάθος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως αν τελικά αυτό το πρόγραμμα κυριαρχήσει στην τεχνολογία των email τότε θα πρέπει να υπάρχει μία απόδειξη πως το email που διαβάζεις και είναι πολύ σημαντικό είναι γραμμένο από ανθρώπινο χέρι και όχι από κάποιο ChatGPT σύστημα.


Πηγή