Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Θα μπορούσε να ιδρυθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα το επόμενο Google ή Facebook»

Τη βεβαιότητα ότι το επόμενο Facebook ή Google θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί ακόμη και σε χώρες υπό οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, εκφράζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόζνιακ (Steve Wozniak).

Όπως λέει, ευφυείς άνθρωποι υπάρχουν παντού και τα εργαλεία για την ανάπτυξη λογισμικού είναι επίσης πανταχού διαθέσιμα, οπότε «φυσικά και θα μπορούσε» να ιδρυθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα η επόμενη εταιρία, που θα δημιουργούσε, π.χ. στον χώρο της επικοινωνίας, κάτι ικανό «να κατακτήσει τον κόσμο -αν είναι καλό».

Ο Στιβ Βόζνιακ, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγεί γιατί δεν φοβάται πλέον την αλματώδη πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, σε αντίθεση με τους φόβους που είχε εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν, συμμεριζόμενος αντίστοιχες θέσεις του αείμνηστου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) και του ιδρυτή της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ (Elon Musk).

Εκτιμά ότι οι προκλήσεις και τα προβλήματα, που αναμένεται να ανακύψουν την επόμενη δεκαετία στη σχέση τεχνολογίας-κοινωνίας, ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη και δεκαετίες για να διορθωθούν -παρότι όπως χαρακτηριστικά λέει, «ο κόσμος είναι ορθάνοιχτος στη διόρθωσή τους».

Κατά τον Στιβ Βόζνιακ, σε μια εποχή που σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica και του Facebook έχουν αναδυθεί στον παγκόσμιο διάλογο, η κατάσταση ολοένα περισσότερο προσομοιάζει με παιχνίδι τύπου «Rooting for Your Home Team».

Δηλώνει μη πολιτικοποιημένος, εξηγώντας ότι έχει υιοθετήσει αυτή την αρχή ήδη από την ηλικία των 20 ετών, όταν αποφάσισε να μην ψηφίζει καν.

localStorage.clear();


Πηγή