Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Κοινός φορτιστής στην ΕΕ- Ένα βήμα πιο κοντά στην καθιέρωσή του -Τι ζητούν οι ευρωβουλευτές

Η ΕΕ εργάζεται για να καταστήσει τον φορτιστή type-C το κοινό πρότυπο φόρτισης για μικρές ηλεκτρονικές συσκευές και οι ευρωβουλευτές ζητούν συγκεκριμένα μέτρα.

Η ύπαρξη διαφορετικών φορτιστών για διαφορετικές συσκευές ταλαιπωρεί τους καταναλωτές και παράγει τόνους περιττών ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Για να βοηθήσει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών της στόχων και στο χαμηλότερο κόστος, η ΕΕ θέλει να εισαγάγει έναν κοινό φορτιστή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το όραμα ενός κοινού φορτιστή στην ΕΕ έκανε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά για να γίνει πραγματικότητα αφότου η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή ενός ενιαίου φορτιστή για κινητά τηλέφωνα και άλλες μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως tablet, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, έξυπνες κάμερες και φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, στις 20 Απριλίου.

Διαλειτουργικότητα των τεχνολογιών ασύρματης φόρτισης έως το 2026

Ο εισηγητής ευρωβουλευτής, Άλεξ Ατζούς Σαλίμπα (Σοσιαλδημοκράτες, Μάλτα) έλαβε συντριπτική πλειοψηφία, με την πρότασή του, από την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με μια πιο φιλόδοξη έκθεση από την αρχική πρόταση της Επιτροπής.

«Προτείνουμε μια πραγματικά ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβαση, βασιζόμενη στην πρόταση της Επιτροπής, ζητώντας τη διαλειτουργικότητα των τεχνολογιών ασύρματης φόρτισης έως το 2026 και βελτιώνοντας τις πληροφορίες που παρέχονται στους καταναλωτές με αποκλειστικές ετικέτες. Επεκτείνουμε επίσης το πεδίο εφαρμογής της πρότασης προσθέτοντας περισσότερα προϊόντα, όπως φορητούς υπολογιστές, που θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες», δήλωσε ο Σαλίμπα.

«Συντριπτική υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς το 95,5% των βουλευτών τη ςεπιτροπής ψήφισε υπέρ της έκθεσης που συνέταξα, προτείνοντας έναν κοινό φορτιστή για μικρές και μεσαίες ηλεκτρονικές συσκευές. Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε τριμερείς διαλόγους σε λίγες εβδομάδες με το Συμβούλιο και την Κομισιόν», σχολίασε ο Σαλίμπα στο Twitter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θέλουν οι ευρωβουλευτές;

Οι ευρωβουλευτές έχουν προτείνει ορισμένες βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής:

Συμπεριλάβετε περισσότερες συσκευές

Η πρόταση της Επιτροπής καλύπτει κινητά τηλέφωνα, tablet, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά, ακουστικά, φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και φορητά ηχεία. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να προσθέσουν ηλεκτρονικούς αναγνώστες, φορητούς υπολογιστές χαμηλής κατανάλωσης, πληκτρολόγια, ποντίκια, ακουστικά, έξυπνα ρολόγια και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Απαιτήσεις για ασύρματη φόρτιση

Για να συμβαδίσουν με τις νεότερες τεχνολογίες, οι ευρωβουλευτές προτείνουν στην Επιτροπή να εναρμονίσει τις λύσεις ασύρματης φόρτισης και να ενσωματώσει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία τις καταλληλότερες τεχνολογίες ή τα σχετικά πρότυπα.

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε τη νέα συσκευή με φορτιστή

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι νέες συσκευές δεν χρειάζεται πλέον να πωλούνται με φορτιστή, επομένως οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μια νέα συσκευή είτε με είτε χωρίς συσκευή φόρτισης. Οι ευρωβουλευτές θέλουν η προεπιλεγμένη επιλογή να είναι χωρίς φορτιστή, εκτός από την ένδειξη εάν περιλαμβάνεται φορτιστής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βελτιωμένη εποπτεία της αγοράς

Η εποπτεία της αγοράς θα πρέπει να περιλαμβάνει διασφαλίσεις έναντι μη συμμορφούμενων προϊόντων ή μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις ενημέρωσης.

Παρακολούθηση νέων τεχνολογιών

Η εφαρμογή των νόμων στις νέες τεχνολογίες χρέωσης πρέπει να επανεξεταστεί.

Επιτάχυνση των νέων κανόνων

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να δώσουν στις χώρες της ΕΕ ένα χρόνο για την εφαρμογή του νέου νόμου αντί για δύο χρόνια, όπως προτείνει η Επιτροπή.

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει για έναν κοινό φορτιστή για φορητές συσκευές εδω και περισσότερο από 10 χρόνια. Αν και ορισμένες εταιρείες εισήγαγαν, με πρωτοβουλία τους πολιτικές που μείωσαν τον αριθμό των τύπων φορτιστών, αυτές ήταν ανεπαρκείς για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση για τον κοινό φορτιστή τον Σεπτέμβριο του 2021. Αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οριστικοποιήσει τη θέση του, οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ μπορούν να ξεκινήσουν για το τελικό κείμενο της νομοθεσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή