Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Μια ολόκληρη γειτονιά με 100 τρισδιάστατα σπίτια είναι σχεδόν έτοιμη στο Τέξας- Πώς είναι, πόσο κοστίζουν

Η μεγαλύτερη γειτονιά τρισδιάστατα εκτυπωμένων σπιτιών στον κόσμο χτίζεται στο Τέξας και η εταιρεία κατασκευής μόλις παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη κατοικία.

Με τοίχους «εκτυπωμένους» χρησιμοποιώντας ένα υλικό με βάση το σκυρόδεμα, η μονώροφη δομή είναι το πρώτο από τα 100 τέτοια σπίτια που πρόκειται να υποδεχτούν τους κατοίκους τους από τον Σεπτέμβριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κοινότητα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης στο Τζορτζτάουν του Τέξας που ονομάζεται Wolf Ranch. Βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Όστιν, της πρωτεύουσας της πολιτείας, και αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Τεξανής κατασκευαστικής εταιρείας ICON, της εταιρείας κατασκευής κατοικιών Lennar και του δανέζικου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG).

Το Σάββατο, οι υποψήφιοι αγοραστές ξεναγήθηκαν στο έτοιμο πρότυπο σπίτι στα εγκαίνια του έργου και ορισμένες από τις κατοικίες έχουν ήδη πωληθεί, όπως δήλωσε στο CNN η εκπρόσωπος της ICON Κάρα Κόλκινς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καμπύλοι τοίχοι, καθαρές γραμμές και ηλιακοί συλλέκτες – Πώς είναι τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια

Όπως μπορεί να δει κανείς στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία κατασκευής, τα σπίτια έχουν φωτεινούς εσωτερικούς χώρους, μεγάλα παράθυρα, και καμπύλους γκρίζους τοίχους. Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από ένα μίγμα σκυροδέματος που ονομάζεται Lavacrete, το οποίο διοχετεύεται με τη χρήση ρομποτικών εκτυπωτών πλάτους 14,5 μέτρων. Αφού εκτυπωθούν οι τοίχοι, τοποθετούνται οι πόρτες, τα παράθυρα και οι στέγες – οι οποίες είναι όλες εξοπλισμένες με ηλιακούς συλλέκτες.

Η ICON λέει ότι πάνω από το 1/3 των τοίχων των σπιτιών έχει πλέον εκτυπωθεί ενώ οι τιμές των σπιτιών κυμαίνονται από 475.000 έως 599.000 δολάρια. Όσο για το μέγεθος των σπιτιών είναι από 140 τετραγωνικά μέτρα έως 200 τετραγωνικά μέτρα και έχουν τρία ή τέσσερα υπνοδωμάτια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γρηγορότερα, καθαρότερα και πιο προσιτά

Όταν η ICON ανακοίνωσε το έργο το 2021, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της Τζέισον Μπάλαρντ περιέγραψε την κοινότητα ως μια «καμπή στην ιστορία της ανάπτυξης κοινοτικής κλίμακας». Η τρισδιάστατη εκτύπωση, είπε, παρέχει σπίτια υψηλής ποιότητας ταχύτερα και πιο οικονομικά από τις συμβατικές μεθόδους κατασκευής.

Την ίδια ώρα, ο Μάρτιν Βόλκλε, συνεργάτης της Bjarke Ingels Group, ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα κτίρια είναι «σημαντικά βήματα προς τη μείωση των αποβλήτων κατά τη διαδικασία κατασκευής, καθώς και προς την κατεύθυνση να κάνουμε τα σπίτια μας πιο ανθεκτικά, βιώσιμα και ενεργειακά αυτάρκη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανεξάρτητες έρευνες δείχνουν ότι η εκτύπωση σπιτιών μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τα απόβλητα κατασκευής. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές μπορούν να κατασκευάσουν κτίρια χωρίς ξυλότυπους (τα καλούπια σκυροδέματος στα οποία συνήθως χύνεται το τσιμέντο), γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συνολική χρήση του υλικού. Το τσιμέντο είναι υπεύθυνο για περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 ετησίως.

Μια μελέτη του 2020 από τη Σιγκαπούρη διαπίστωσε ότι μια μονάδα μπάνιου που κατασκευάστηκε με τη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης ήταν τόσο κατά 25,4% φθηνότερη όσο και παρήγαγε σχεδόν 86% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από μια μονάδα που κατασκευάστηκε με συμβατικές μεθόδους κατασκευής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια, υπάρχουν και οι επικριτές οι οποίοι επισημαίνουν πως τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια εξακολουθούν να βασίζονται στο σκυρόδεμα και πως οι οικοδομικοί κώδικες που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των κατασκευών δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί ευρέως.

Πάντως, το Wolf Ranch είναι το μεγαλύτερο έργο της ICON μέχρι σήμερα, αν και η εταιρεία έχει ήδη χρησιμοποιήσει την τρισδιάστατη εκτύπωση για την κατασκευή κοινωνικών ή επιδοτούμενων κατοικιών στο Μεξικό και το Τέξας.


Πηγή