Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Μπορούμε να «νικήσουμε» τον θάνατο μέσα στο 2023; «Ναι», μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, λέει επιστήμονας

Επιστήμονας καλεί τον κόσμο να καταγράψει σε βίντεο και ηχητικά αρχεία γονείς και αγαπημένα πρόσωπα, καθώς προβλέπει πως η συνείδηση ενός ανθρώπου θα μπορούσε να φορτωθεί σε έναν υπολογιστή αυτήν τη χρονιά, κάνοντας… δυνατή την «αθανασία» μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Δρ Πράτικ Ντεσάι, ιδρυτής πολλών startups που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη στη Silicon Valley, λέει πως αν υπάρχει αρκετό υλικό από video και ηχητικές καταγραφές των αγαπημένων τους, υπάρχει «100% πιθανότητα» οι συγγενείς μας να «ζουν μαζί μας για πάντα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ντεσάι, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα παρεμφερή με το ChatGPT, έγραψε μάλιστα στο Twitter πως «θα μπορούσε να είναι δυνατό μέχρι το τέλος του χρόνου».

Μασκ και Gates σε «αντίπαλα στρατόπεδα»

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν στα γρήγορα βήματα προόδου της ΑΙ, με προμετωπίδια το ChatGPT, σε μια νέα εποχή για την τεχνολογία, η οποία πάντως έχει «φίλους» και «εχθρούς».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πρώτου είναι ο Bill Gates, που υποστηρίζει πως η AI θα βελτιώσει τις ζωές μας και θα μπορούσε να είναι μια «πύλη για την αθανασία», με τους ανθρώπους να «ζουν» μέσω υπολογιστή ως avatars ακόμα και μετά το βιολογικό τους τέλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο Έλον Μασκ, ο οποίος υποστηρίζει -μαζί με άλλους 1.000 ηγέτες στον τεχνολογικό τομέα- ότι θα πρέπει να υπάρξει μια παύση στην τεχνολογική πρόοδο, φοβούμενος πως θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της ανθρωπότητας.

Σε σχέση με το πώς θα μπορούσαμε να πετύχουμε ένα… ψηφιακό πλήγμα στον θάνατο, η διαδικασία είναι η εξής: μέσω video, ηχητικών καταγραφών, εγγράφων και φωτογραφιών ενός ατόμου θα μπορούσαμε να τροφοδοτήσουμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα μάθει έτσι τα πάντα για το εν λόγω άτομο. Οι χρήστες τότε μπορούν να σχεδιάσουν ένα avatar που μοιάζει και συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ο άνθρωπος «πρότυπο».

Το project «Live Forever»

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό: Το ChatGPT έχει επιτρέψει τη δημιουργία του project Live Forever, ενός ρομπότ εικονικής πραγματικότητας που υιοθετεί τον τρόπο ομιλίας και τη συμπεριφορά του ανθρώπου που καλείται να μιμηθεί.

Ο Άρτουρ Σούκοφ, ιδρυτής του εν λόγω project, είχε πει το 2022 πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα κυκλοφορούσε σε 5 χρόνια, αλλά εξαιτίας των πρόσφατων βημάτων προόδου της ΑΙ θα γινόταν γρηγορότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «επανένωση» μητέρας με τη νεκρή κόρη της στη Νότια Κορέα μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Μια άλλη εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η Rememory, έχει δημιουργήσει έναν «χώρο μνήμης», που επιτρέπει την επανασύνδεση με ανθρώπους που δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας σε μια εμπειρία «βύθισης».

Η εταιρεία χρησιμοποιεί βίντεο και φωτογραφίες, όπως και μια συνέντευξη 7 ωρών με τον άνθρωπο, ενόσω αυτός ζούσε, προκειμένου να βασιστεί στη δόμηση του «εικονικού» ατόμου, που θα εμφανιστεί σε μια οθόνη 400 ιντσών, έχοντας υιοθετήσει όλες τις εκφράσεις, την ομιλία και τη συμπεριφορά του ατόμου με το οποίο επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε.

Το 2020, ένα τηλεοπτικό σόου στη Νότια Κορέα έδειξε την επανένωση μιας μητέρας με την επτάχρονη κόρη της, που είχε φύγει από τη ζωή το 2016. Η μητέρα μπορούσε να αγγίξει, να παίξει και να μιλήσει με τη μικρή Nayeon, που «καθησύχασε» τη μητέρα της πως πλέον δεν πονούσε.

Η Jang-Ji Sung, μητέρα της Naeyon, έβαλε ένα headset εικονικής πραγματικότητας και μεταφέρθηκε σε έναν κήπο, όπου είδε την κόρη της να χαμογελά και να φορά ένα μωβ φόρεμα. «Μου έλειψες», είπε η μητέρα, που χάιδευε το ψηφιακό αντίγραφο της κόρης της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα είναι σαν να μιλάω με τον πατέρα μου»

Ανάλογες προσπάθειες να «αναστήσει» τον πατέρα του κάνει και ο Ray Kurzweil, πρώην μηχανικός της Google, ο οποίος επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ψηφιακό αντίγραφο των ανθρώπων που θα επιτρέψει την -κατά κάποιον τρόπο- αθανασία τους.

Ο 75χρονος Kurzweil είχε πει το 2012 σε συνέντευξή του στο BBC πως ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή όταν ήταν 22 ετών και πως «ελπίζει να του ξαναμιλήσει» μέσω αυτής της «αναδημιουργίας» του. «Τελικά, θα είναι τόσο ρεαλιστικό που θα είναι σαν να μιλάω με τον πατέρα μου», με τον Kurzweil να εξηγεί πως θα βασιζόταν σε εκατοντάδες αρχεία, καταγραφές, βίντεο και φωτογραφίες που ψηφιοποιούσε, προκειμένου να τα καταφέρει.

Με πληροφορίες από Daily Mail

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή