Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Νέα αγωγή κατά Ζούκερμπεργκ, Meta: Κατηγορούνται ότι δεν αντιμετώπισαν trafficking και εκμετάλλευση παιδιών

Μια νέα αγωγή κατηγορεί τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και άλλα στελέχη της Meta Platforms Inc ότι απέτυχαν να κάνουν αρκετά για να σταματήσουν το trafficking και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο Facebook και το Instagram.

Η καταγγελία, που δημοσιοποιήθηκε αργά τη Δευτέρα από πολλά συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία που κατέχουν μετοχές της Meta, ανέφερε ότι η ηγεσία και το διοικητικό συμβούλιο του τεχνολογικού κολοσσού απέτυχαν να προστατεύσουν τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων, κλείνοντας τα μάτια σε «συστημικά στοιχεία» εγκληματικής δραστηριότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεδομένης της αποτυχίας του συμβουλίου να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να ξεριζώσει το πρόβλημα, «το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι το συμβούλιο αποφάσισε συνειδητά να επιτρέψει στις πλατφόρμες της Meta να προωθήσουν και να διευκολύνουν τη σωματεμπορία και την εμπορία ανθρώπων» ανέφερε η καταγγελία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Meta και ο Ζούκερμπεργκ απορρίπτουν ως εσφαλμένη τη βάση της αγωγής

Η Meta απέρριψε τη βάση της αγωγής, η οποία κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο του Ντέλαγουερ.

«Απαγορεύουμε απερίφραστα την εκμετάλλευση ανθρώπων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Οι αξιώσεις σε αυτήν τη μήνυση χαρακτηρίζουν εσφαλμένα τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση αυτού του τύπου δραστηριότητας. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε άτομα που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν άλλους από το να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Ο Ζούκερμπεργκ, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Meta, είπε στο Κογκρέσο το 2019 ότι η παιδική εκμετάλλευση ήταν «μία από τις πιο σοβαρές απειλές στις οποίες εστιάζουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η Meta αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κατηγορίες ότι οι πλατφόρμες της είναι καταφύγιο για παράνομες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Η αγωγή της Δευτέρας είναι μια υπόθεση παραγώγων, όπου οι μέτοχοι μηνύουν αξιωματούχους και διευθυντές που φέρεται να παραβίασαν τα καθήκοντά τους.

Οι ζημιές καταβάλλονται στην εταιρεία, συχνά από τους ασφαλιστές των αξιωματούχων και των διευθυντών, αντί για τους μετόχους.


Πηγή