Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Οι πραγματικές συνέπειες των αναρτήσεων που κάνουν τα πλουσιόπαιδα της Τεχεράνης

Το τι ποστάρουν τα πλουσιόπαιδα της οικουμένης στο Instagram είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει συχνά την ειδησεογραφία, καθώς πολλές φορές δεν είναι μόνο ολοήμερα πάρτι και εξεζητημένες υπερβολές.

Πόσο μάλλον που κάποιες φορές όλη αυτή η κομπορρημοσύνη μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη, ειδικά αν ζεις στο Ιράν.

Όπως ξέρουμε, η χώρα μαστίζεται και πάλι από κύματα διαμαρτυρίας, τα οποία πυροδοτεί αυτή η οργή για τα πάντα, από την κακή οικονομική κατάσταση μέχρι και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Μια οργή που βρίσκει συχνά διέξοδο στην πλούσια ελίτ του Ιράν και ειδικά στα νιάτα της, τα οποία ζουν με εξαιρετικά πολυτελή τρόπο και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τον επιδείξουν στα κοινωνικά μέσα.

Στα posts του σχετικού λογαριασμού των Πλουσιόπαιδων της Τεχεράνης στο Instagram (Rich Kids of Tehran) φιγουράρουν πανάκριβα αυτοκίνητα, εξωφρενικά μέγαρα και ένας εξεζητημένος τρόπος ζωής σε μια πρωτεύουσα που ένα καλό ποσοστό του κόσμου μάχεται ολημερίς και ολονυχτίς να θρέψει τα παιδιά του.

rich2

Ένα από τα γνωστότερα πλουσιόπαιδα του Ιράν είναι ο Saman Ghasemzadeh, που έχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες followers και κινηματογραφεί τον εαυτό του να αγοράζει πανάκριβα χρυσαφικά, να παρτάρει συνεχώς και να ζει με τρόπο που προκαλεί το κοινό αίσθημα.

دوستان عزیزی که میپرسیدن من گردنبندمو کجا درست کردن برام اقا احمد عزیز و دوستان عزیز که همیشه واسه ما زحمت میکشن با قیمت خوب طلاهای خاص پاساژ قائم @ahmad_moradi7690 @ahmad_moradi7690 ۰۹۱۲۴۴۷۳۵۳۷ شماره تماس

A post shared by Saman Ghasemzadeh (@saman.ghasemzadeh1) on Dec 14, 2017 at 5:47am PST

Σε άρθρο του στους «New York Times», ο ιρανός δημοσιογράφος Amir Ahmadi Arian γράφει: «Οι πλούσιοι νεαροί Ιρανοί λειτουργούν ως μια νέα αριστοκρατική τάξη που αγνοεί τις πηγές του πλούτου της. Οδηγούν τις Porsche και τις Maserati τους στους δρόμους της Τεχεράνης, μπροστά στα μάτια των φτωχών, και ποστάρουν για τον πλούτο τους στο Instagram».

rich3

Μόνο που όλος αυτός ο δημόσιος κομπασμός έχει μετατραπεί πια σε αιχμή του δόρατος του μένους των διαδηλωτών, καθώς πιστοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τεράστιες ανισότητες της χώρας. Και την ίδια ώρα που η εργατική και μεσαία τάξη έχει απέναντι τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, τα πλουσιόπαιδα της Τεχεράνης δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τον υποστηρίζουν ενεργά από τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά μέσα…

localStorage.clear();


Πηγή