Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Ο δισεκατομμυριούχος κληρονόμος της Samsung κατηγορείται ότι «λάδωνε» κυβερνητικά στελέχη της Νότιας Κορέας

Ο δισεκατομμυριούχος κληρονόμος της Samsung κατηγορείται ότι «λάδωνε» κυβερνητικά στελέχη της Νότιας Κορέας

Ο δισεκατομμυριούχος κληρονόμος της Samsung απειλείται με φυλάκιση από τις δικαστικές Αρχές της Νότιας Κορέας, σε ένα πολυετές σίριαλ διαφθοράς που συγκλονίζει την ασιατική χώρα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Τζέι Λι, αντιπρόεδρος της Samsung Electronics Co., ζήτησε αυτή τη βδομάδα μία δημόσια αξιολόγηση του κατηγορητηρίου, επικαλούμενος νομοθετήματος του 2018 που επιτρέπει τη σχετική διαδικασία. Στην πραγματικότητα προσπαθεί να προσπεράσει τις επίσημες δικαστικές Αρχές και να παραπεμφθεί το θέμα του σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Ωστόσο, οι διωκτικές υπηρεσίες αποφάσισαν να ζητήσουν την έκδοση εντάλματος για τον Λι, το οποίο μπορεί να αποφέρει την επιστροφή του στη φυλακή, όπου πέρασε έναν χρόνο από προηγούμενη καταδίκη.

Στην αρχική υπόθεση ο δισεκατομμυριούχος κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιούσε καθαρόαιμα άλογα και άλλα δώρα για να εξαγοράσει την κυβερνητική υποστήριξη, ώστε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας της Samsung, μομφές τις οποίες αρνήθηκε και εκείνος και η εταιρεία-κολοσσός.

Η υπόθεση του εντάλματος θα κριθεί τη Δευτέρα από δικαστήριο της Σεούλ.

«Η Samsung έχει προκαλέσει την οργή των δικαστών. Το αίτημα για εξωτερική αξιολόγηση τους υπονομεύει» δήλωσε ο ειδικός εμπειρογνώμονας Chung Sun-sup. «Ωστόσο το γραφείο του εισαγγελέα αντιμετωπίζει δημόσια κατακραυγή για κατάχρηση εξουσίας. Σε αυτό ποντάρει και ο Λι, που ελπίζει να έχει την υποστήριξη των πολιτών, που δεν εμπιστεύονται τους δικαστές».

Οι δικηγόροι του Λι ανέφεραν ότι η απόφαση των εισαγγελικών Αρχών να ζητήσουν την έκδοση εντάλματος για λογιστική απάτη στη Samsung Biologics Co. είναι θλιβερή. Ισχυρίζονται ότι συνεργάστηκαν στην έρευνα και ότι το ένταλμα υπονομεύει το νόμιμο δικαίωμα του πελάτη τους να αναζητήσει αντικειμενική κρίση από εξωτερικούς παράγοντες.

Και οι δύο πλευρές διαγκωνίζονται για την εύνοια της κοινής γνώμης. Οι διωκτικές Αρχές θεωρούν ότι ο Λι πρέπει να αντιμετωπίσει ισχυρότερες ποινές για δωροδοκία, η οποία οδήγησε στη δίωξη της πρώην προέδρου της χώρας Park Geun-hye.

Ο 51χρονος κληρονόμος της Samsung οργάνωσε συνέντευξη Τύπου τον Μάιο για να απολογηθεί σχετικά με τις ατασθαλίες στη διαδικασία διαδοχής στην εταιρεία. Μάλιστα ορκίστηκε ότι τα παιδιά του δεν θα διευθύνουν ποτέ τον κολοσσό, δεσμεύτηκε να δώσει ανταποδοτικά οφέλη στην κοινωνία και επαίνεσε την αφοσίωση των συμπολιτών του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Λι βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυετή φυλάκιση ενόψει της δίκης. Ασχέτως κορονοϊού, το αποτέλεσμά της μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο στην εύθραυστη σχέση των ισχυρών εταιρειών και της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας. Οι ακροάσεις θεωρούνται από εξωτερικούς παρατηρητές ως ένα τεστ για το αν τα δικαστήρια της χώρας είναι πραγματικά ανεξάρτητα από τα πανίσχυρα συμφέροντα των εταιρειών που κινούν τα νήματα της οικονομίας.

Στο υπόβαθρο, η μεγαλύτερη νοτιοκορεατική εταιρεία και ο ντε φάκτο ηγέτης της αποτέλεσαν παίκτες-κλειδιά στην προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα. Από τον Μάρτιο απέστειλαν δικούς τους γιατρούς σε ζώνες που είχαν πληγεί με σφοδρότητα, χρησιμοποίησαν τα ιδιωτικά τζετ τους για να μεταφέρουν στο εξωτερικό μηχανικούς, δώρισαν περίπου 39 εκατ. δολάρια και έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην παραγωγή των τεστ.

Οι εκπρόσωποι της Samsung τόνισαν με έμφαση ότι ο βασικός στόχος τους ήταν να πολεμήσουν την ασθένεια, να σώσουν ζωές και να προστατεύσουν τους υπαλλήλους τους, λέγοντας πως αυτό δεν σχετίζεται με την τρέχουσα ακροαματική διαδικασία.


Πηγή