Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ο Μπιλ Γκέιτς εξηγεί γιατί η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο σημαντική όσο το κινητό και το Internet

Ως την πιο σημαντική τεχνολογική εξέλιξη των τελευταιών δεκαετιών χαρακτηρίζει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) ο Μπιλ Γκέιτς.

Ο συνιδρυτής της Microsoft σε ποστάρισμα του σε μπλογκ την Τρίτη, τη χαρακτήρισε μάλιστα τόσο θεμελιώδη όσο τη δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή (pc), του Ίντερνετ και του κινητού τηλεφώνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν ο ένας με τον άλλον», τόνισε.

Ο Γκέιτς αναφερόταν στην τεχνολογία που χρησιμοποιούν εργαλεία σαν το ChatGPT, ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει το αμερικανικό ερευνητικό εργαστήριο OpenAI και έχει προγραμματιστεί να απαντά σε ερωτήσεις μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα, περίπου όπως ένας άνθρωπος.

Η ομάδα πίσω από το ChatGPT έλαβε μια γενναία επένδυση πολλών δις δολαρίων από τη Microsoft τον περασμένο Ιανουάριο.

Στο «χορό» της ανάπτυξης chatbot, όμως, η Microsoft και η OpenAI δεν είναι μόνες, με την Google να έχει αναπτύξει το «αντίπαλον δέος», που ονομάζεται Bard.

Όπως ανέφερε η Zoe Kleinman, συντάκτρια στο τεχνολογικό ρεπορτάζ του BBC, χρησιμοποίησε το Bard, που φαίνεται να είναι πιο μπροστά από τον ανταγωνιστή του, καθώς δίνει απαντήσεις ακόμα και σε τρέχοντα ζητήματα, όπως μια συνοπτική εξιστόρηση των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας ενόψει της συνάντησης Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ έδωσε απάντηση ακόμα και στο φιλοσοφικό ερώτημα «ποιο είναι το νόημα της ζωής», σύμφωνα με την ίδια. Άλλοι που δοκίμασαν το Bard διαπίστωσαν πως έκανε μια «καλή» αν και «τυποποιημένη» δουλειά στο να συνθέσει ένα ποίημα με θέμα τα δέντρα και την άνθισή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βιολογία και το «ανθρώπινο» γράμμα με παραλήπτη έναν πατέρα με άρρωστο παιδί

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, οι συναντήσεις με την OpenAI έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2016. Όπως είπε, προκάλεσε την ομάδα που έφτιαξε το ChatGPT να περάσει ένα αυξημένης δυσκολίας τεστ σε θέματα Βιολογίας, με τον όρο να μην έχει «εκπαιδευτεί» ειδικά σε κάτι τέτοιο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, επιτυγχάνοντας ένα σχεδόν άριστο σκορ, σύμφωνα με τον Γκέιτς.

Υπήρξε, όμως, και νέα «δοκιμή», με τον Γκέιτς να ζητά από την AI να απαντήσει σε έναν πατέρα που είχε άρρωστο παιδί. «Έγραψε μια απάντηση πιθανόν καλύτερη από αυτήν που θα δίναμε όσοι βρισκόμασταν στο δωμάτιο», είπε ο Γκέιτς.

«Ήξερα ότι μόλις είχα δει την πιο σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία μετά το GUI».

Η Γραφική Διεπαφή Χρήστη (Graphical User Interface, GUI) είναι ένα σύνολο εικονικών στοιχείων, που επιτρέπει στο χρήστη να επικοινωνεί με εικόνες και όχι μόνο με κείμενο και συγκεκριμένες εντολές, αποτελώντας σημείο-κλειδί στην ανάπτυξη των υπολογιστών, οδηγώντας στην ανάπτυξη των λειτουργικών συστημάτων Windows και Mac OS.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ChatGPT και τεχνητή νοημοσύνη/ Shutterstock
ChatGPT και τεχνητή νοημοσύνη/ Shutterstock

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης – Το «καμπανάκι» για τις φτωχές χώρες

Ο Γκέιτς αναφερόμενος στο μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης σημείωσε πως «θα καταστεί ιδιαίτερα σημαντική για τις φτωχές χώρες, όπου συμβαίνει η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων σε παιδιά κάτω των 5 ετών», καθώς «στις χώρες αυτές οι άνθρωποι συχνά δεν έχουν καν την ευκαιρία να επισκεφθούν έναν γιατρό, με την τεχνητή νοημοσύνη να προσφέρει βοήθεια σε αυτούς τους γιατρούς που τελικά επισκέπτονται, να γίνουν πιο παραγωγικοί».

Άλλα παραδείγματα χρήσης της AI θα μπορούσαν να αφορούν τη διενέργεια επαναλαμβανόμενων ενεργειών όπως η συμπλήρωση εγγράφων ή η λήψη σημειώσεων, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Microsoft.

«Ωστόσο οι δυνάμεις της αγοράς δεν θα προσφέρουν την τεχνητή νοημοσύνη για να συνδράμει τους φτωχότερους, το αντίθετο είναι πιο πιθανό», είπε, καλώντας τις κυβερνήσεις και όσους ασχολούνται με τη «φιλανθρωπία» να χρησιμοποιήσουν την AI με τέτοιο τρόπο, ώστε να «μειωθούν οι ανισότητες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή