Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Ο ρομποτικός αστυνομικός της Καλιφόρνια δεν τα πήγε καλά στην πρώτη του επαφή με το… έγκλημα

Ο ρομποτικός αστυνομικός της Καλιφόρνια δεν τα πήγε καλά στην πρώτη του επαφή με το… έγκλημα

Ο RoboCop είναι γεγονός στην Καλιφόρνια, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την ασφάλεια του ανθρώπου. Ή πάλι και όχι!

Νωρίτερα μέσα στο 2019 λοιπόν, ο δήμος του Huntington Park, στα νοτιοανατολικά της κομητείας του Λος Άντζελες, εγκαινίασε έναν άλλου είδους υπηρέτη του νόμου που ονόμασε πράγματι RoboCop.

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, τόσο η δημοτική αρχή όσο και η αστυνομία ήταν πολύ αισιόδοξοι για την εμπλοκή του στο σώμα, ως ένα σκληροτράχηλο όργανο του νόμου που δεν θα το σταματούσε τίποτα και κανείς στην αποτροπή του εγκλήματος.

«Οι ικανότητες του RoboCop είναι εξαιρετικά εντυπωσιακές» είχε δηλώσει ο δήμος στο σχετικό ανακοινωθέν του τον Ιούνιο του 2019, «ειδικότερα, η ικανότητα να χρησιμοποιεί τα μικρόφωνά του για να αποθαρρύνει την εγκληματική δραστηριότητα και η κινητικότητά του ώστε να περιπολεί μεγάλους υπαίθριους χώρους».

«Το αστυνομικό τμήμα καλωσορίζει υπερήφανα τον RoboCop ως επίσημο μέλος του αστυνομικού σώματος», είχε δηλώσει και ο διοικητής του τοπικού τμήματος, Cosme Lozano.

Ο RoboCop περιπολούσε κανονικά στην πόλη και όλα έμοιαζαν μια χαρά, μέχρι την πρόσφατη τουλάχιστον και παρθενική επαφή του με το έγκλημα. Με έναν καυγά, συγκεκριμένα, που ξέσπασε σε ένα πάρκινγκ στο κέντρο του Λος Άντζελες, όπως μας ενημερώνει το NBC News.

Μια αυτόπτης (Cogo Guebara) ενημέρωσε τον RoboCop για τον καυγά (πραγματικά), πατώντας το σχετικό κουμπί κινδύνου στο μεταλλικό του σώμα. Ο RoboCop έπρεπε κανονικά να καλέσει την ανθρώπινη αστυνομία σε βοήθεια, εκείνος όμως πήρε το πράγμα πάνω του και της είπε να απομακρυνθεί από μπροστά του!

Την ώρα που άλλοι αυτόπτες κάλεσαν την αστυνομία με τον παραδοσιακό τρόπο, ο RoboCop συνέχισε κανονικά την προγραμματισμένη του περιπολία, σταματώντας τους ανθρώπους και προειδοποιώντας τους «να κρατούν το πάρκο καθαρό». Όλα αυτά την ώρα που μια γυναίκα που είχε εμπλακεί στον καυγά μεταφερόταν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με μαχαιριά στο πρόσωπο.

Γιατί όμως δεν βοήθησε στην αποτροπή του εγκλήματος ο RoboCop; Γιατί, όπως αποδείχτηκε από την έρευνα, δεν είναι συνδεδεμένος με το αστυνομικό τμήμα, παρά με τα κεντρικά της εταιρίας που τον κατασκευάζει (Knightscope) και τον νοικιάζει στον δήμο!

Ούτε και οι πανοραμικές κάμερές του με το βίντεο υψηλής ανάλυσης ή τα μικρόφωνά του είναι ακόμα προσβάσιμα από την αστυνομία. Ούτε φυσικά και οι υπεράνθρωπες ικανότητές του να αναγνωρίζει πινακίδες κυκλοφορίας και να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές κλήσεις στην περιοχή!

Μετά τον κωμικοτραγικό σάλο, ο διοικητής Cosme Lozano είπε στο NBC News ότι το ρομπότ λειτουργεί σε πιλοτική βάση, γι’ αυτό και είναι για την ώρα μόνο και έρημο. Παρά τα 60.000-70.000 δολάρια που κοστίζει ετησίως η λειτουργία του στον δήμο.

Στην πρώτη του μάλιστα δράση στον κόσμο των ανθρώπων, όταν το έλεγαν ακόμα Knightscope Κ5 και είχε επιστρατευτεί ως φύλακας ασφαλείας στην εταιρία GMMB της Ουάσιγκτον, είχε βρεθεί μέσα σε ένα σιντριβάνι όταν προσπάθησε να αποτρέψει το έγκλημα.

Ποιο έγκλημα; Να σταματήσει έναν μεθυσμένο, που κατάφερε να ρίξει το ρομπότ των 135 κιλών μέσα στο σιντριβάνι…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή