Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ο τεχνολογικός κολοσσός με την ανάπτυξη που «είναι αδύνατο να σταματήσει»

Ο τεχνολογικός κολοσσός με την ανάπτυξη που «είναι αδύνατο να σταματήσει»

Ένα τρομακτικό άρθρο στο περιοδικό «The New Yorker» αναρωτιέται αν μπορεί να ανακοπεί η αδιανόητη ανάπτυξη της Amazon και ποιο θα είναι τελικά το κόστος των ξέφρενων δεικτών της.

Η Amazon είναι μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες εταιρίες του πλανήτη. Πόσο δυνατή είναι όμως και πώς κατάφερε να γιγαντωθεί τόσο σε 25 χρόνια;

«Είναι η Amazon ασταμάτητη;», διερωτάται ο Charles Duhigg στο κατατοπιστικό άρθρο ισχυριζόμενος πως οι μονοπωλιακές πρακτικές της θα υπονομεύσουν στο μέλλον ανοιχτά κάθε εμπορική δραστηριότητα εκεί έξω.

Πέρα από τις πιπεράτες λεπτομέρειες για την ιστορία και τη δράση του κολοσσού, ο Duhigg εξερευνά το κατά πόσο μπορεί να δαμαστεί η Amazon, τόσο μέσω του παραδοσιακού καπιταλιστικού ανταγωνισμού όσο και μέσω της κρατικής παρέμβασης.

Μέσα σε όλα, ο αινιγματικός και συχνά ακατανόητος γενικός διευθυντής της και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Τζεφ Μπέζος, που συνεχίζει τη δική του ιδιοσυγκρασιακή πορεία στον κόσμο του επιχειρείν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη κίνησή του.

Η Amazon με τα Kindle, Fire Phone, Fire TV, Alexa και Echo πουλά σήμερα εκατομμύρια συσκευές, βρίσκεται πίσω από πολλά και διαφεντεύει ένα καλό μέρος των έξυπνων οικιακών συσκευών και της τεχνητής νοημοσύνης.

Εξίσου τρομακτικό είναι και το άλλο που παρατηρεί ο Duhigg: «Καμιά άλλη τεχνολογική εταιρία δεν κάνει τόσα άσχετα πράγματα, και σε τέτοια κλίμακα, όσο η Amazon».

Η Amazon αλλάζει τον κόσμο από το δικό της σημαντικό μετερίζι, μόνο που το κάνει με έναν εν πολλοίς αμφιλεγόμενο τρόπο. Δείτε τις δικαστικές της περιπέτειες, δείτε όσα της προσάπτουν οι πολέμιοί της, δείτε πώς και πόσο γρήγορα μεταμορφώνει τους κλάδους στους οποίους εισβάλει.

Το μέλλον θα περιέχει αναμφίβολα πολύ Amazon εντός του, καθώς είναι μάλλον αδύνατο να της βάλει κάποιος χαλινάρια…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή