Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πώς η απαγόρευση του κινεζικού WeChat από τον Τραμπ απειλεί την… Apple

Πώς η απαγόρευση του κινεζικού WeChat από τον Τραμπ απειλεί την… Apple

Όπως έχει δείξει τόσες και τόσες φορές η ιστορία του εμπορίου, μια απαγόρευση μπορεί να έχει συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Και αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι η ίδια η Apple! H οποία έχει πολύ μεγάλη διείσδυση στην κινεζική αγορά και μια τεράστια καταναλωτική βάση.

Την ίδια ώρα, όλες σχεδόν οι κατασκευαστικές της δραστηριότητες, αλλά και οι γραμμές συναρμολόγησης των προϊόντων της, βρίσκονται στην Κίνα.

Κι έτσι δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες πως η κίνηση του Τραμπ να σπεύσει να απαγορεύσει το WeChat μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες, ξεθεμελιώνοντας ουσιαστικά την επιχείρηση με τα smartphones που έχει στήσει η Apple στην Κίνα.

Αν δεν την γκρεμίσει, θα αλλάξει σίγουρα το πώς και το πού θα φτιάχνει, αλλά και θα πουλά, τις συσκευές της στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, το WeChat είναι στην Κίνα ο ίδιος ο λόγος να έχεις κινητό. Δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό δίκτυο, τύπου Facebook, αλλά πρακτικά τα πάντα. Οι Κινέζοι επικοινωνούν, συνομιλούν, ενημερώνονται, παραγγέλνουν, ακόμα και δουλειά βρίσκουν μέσω WeChat.

Ένα iPhone χωρίς WeChat δεν σημαίνει τίποτα για κανέναν Κινέζο. Και χωρίς την αγορά της Κίνας, το iPhone δεν είναι επίσης τίποτα.

Ο «Economist» παρατηρούσε λίγο νωρίτερα μέσα στη χρονιά πως η Apple έβγαλε πέρυσι 44 δισ. δολάρια από την Κίνα, πολύ περισσότερα από κάθε άλλη αμερικανική εταιρία.

Η Apple, από την ίδια τη φύση της, δεν μπορεί να μεταφέρει αλλού την παραγωγή των προϊόντων της και σίγουρα όχι στις ΗΠΑ. Η εξάρτησή της από την κινεζική Foxconn μετρά 15ετία πια και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να την υποκαταστήσει πουθενά στον κόσμο.

Η ίδια η επιτυχία της Apple κάτω από τη διοίκηση του Τιμ Κουκ οφείλεται εξάλλου στη ραγδαία επέκτασή της στην Κίνα, τόσο ως καταναλωτική αγορά όσο και ως τόπος παραγωγής.

Πόσο και πώς θα επηρεαστεί από τις κινήσεις του Τραμπ, θα φανεί πολύ σύντομα…


Πηγή