Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πώς θα καταλάβεις ό,τι σου έχουν χακάρει το τηλέφωνο;

Μερικά πολύ βασικά «σημάδια» πως κάποιος έχει μπει στο κινητό σου τηλέφωνο.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι ένα κινητό Android (και όχι μόνο) μπορεί να παραβιαστεί από κακόβουλο λογισμικό. Πλέον δεν χακαρονται μόνο οι υπολογιστές αλλά και τα τηλέφωνα μας. Θα αναρωτιέστε όμως πως ακριβώς γίνεται αυτό. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να σου χακάρουν το smartphone, πλέον χρειάζεται μόνο να πατήσεις κάποιον παράξενο σύνδεσμο και μετά όλα γίνονται μόνα τους.

Μία από τις πιο συνηθισμένες τακτικές που χρησιμοποιούνται είναι μέσω e- mail ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και μηνυμάτων e-mail (malspam) που περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία. Μόλις το θύμα κάνει κλικ στο συνημμένο ή στον σύνδεσμο, ο οποίος στη συνέχεια «κατεβάζει» το κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή του, αυτό «ανοίγει την πόρτα» στους χάκερς.

 

 

 

Αυτοί όμως δεν είναι οι μόνοι τρόποι που μπορεί κάποιος να σου χακάρει το τηλέφωνο, υπάρχουν κι άλλοι. Μία άλλη στρατηγική είναι η αντιγραφή ιστοσελίδων δημοφιλών εταιρειών ή οργανισμών, οι οποίες είναι γεμάτες με κακόβουλους συνδέσμους που, μόλις κάνετε κλικ, κατεβάζουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας. Επιπλέον, δεν είναι ασυνήθιστο οι κυβερνοεγκληματίες να αναπτύσσουν ψεύτικες εφαρμογές που μεταμφιέζονται σε πραγματικές εφαρμογές fitness tracking ή εφαρμογές κρυπτονομισμάτων, οδηγώντας τα ανυποψίαστα θύματα στη λήψη λογισμικού τύπου keylogger, ransomware ή spyware. Αυτές οι εφαρμογές διαδίδονται, συνήθως, μέσω ανεπίσημων καταστημάτων εφαρμογών.

 

 

 

Αν όμως νόμιζες πως εδώ τελειώνουν τα βάσανα σου κάνεις μεγάλο λάθος. Πλέον οι χάκερς προτιμούν να χακάρουν τηλέφωνα απ’ ότι υπολογιστές γιατί όλοι μας κάνουμε όλες τις δουλειές μας από το τηλέφωνο. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιο συχνό κάποιος να σου χακάρει το τηλέφωνο.

Παρακάτω θα βρει μερικά συχνά σημάδια που δείχνουν πως το τηλέφωνου σου έχει όντως δεχθεί κάποια επίθεση από χάκερς:


Πηγή