Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Στο μέλλον, μία θεότητα τεχνητής νοημοσύνης θα αναλάβει «να κάνει τον κόσμο καλύτερο»

Πολλοί εργαζόμενοι της Silicon Valley στην Καλιφόρνια, της κοιτίδας των νέων καινοτομιών, θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση της λεγόμενης «τεχνολογικής μοναδικότητας» (singularity), όταν οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη θα έχουν ξεπεράσει τους ανθρώπους σε νοητικές ικανότητες… Τότε, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, θα ξεσπάσει πόλεμος, για το ποια μορφή από τις δύο θα κυριαρχήσει στον πλανήτη.

Φαίνεται ότι για τον Άντονι Λεβαντόφσκι, ο οποίος ίδρυσε τη θρησκευτική ομάδα με όνομα «Η Οδός του Μέλλοντος» («Way of the Future»), η επιλογή του θα είναι το στρατόπεδο των μηχανών με τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρώην μηχανικός της Google σκοπεύει να «αναπτύξει και να προωθήσει την υλοποίηση μιας θεότητας βασισμένης στην τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνίας».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «wired», ο Λεβαντόφσκι βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νομικής διαμάχης ανάμεσα στην Uber και στη θυγατρική Waymo. Ο ίδιος υπήρξε συνιδρυτής της εταιρείας αυτόνομης οδήγησης Otto, που εξαγοράσθηκε από την Uber το 2016. Στη συνέχεια απολύθηκε από την τελευταία, εν μέσω κατηγοριών ότι είχε υποκλέψει εμπορικά μυστικά της Google, για να αναπτύξει την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της Otto.

Στον 37χρονο μηχανικό πάντα άρεσε να κινείται γρήγορα και να… σπάει πράγματα στο πέρασμά του, όντας ένα πολύ ενεργό μυαλό. Αυτό ήταν που προσέλκυσε τους ανθρώπους της Silicon Valley, που τον ενέταξαν στο δυναμικό της με τον τρόπο που γνωρίζουν καλύτερα: με έναν πακτολό μετρητών. Όλα αυτά τα στοιχεία ήταν που τον οδήγησαν και στην πόρτα της εξόδου…

Ο Λεβαντόφσκι έχει ένα πολύ περίπλοκο οικογενειακό background, καθώς γεννήθηκε στις Βρυξέλλες από Γαλλίδα μητέρα που εργαζόταν στο διπλωματικό σώμα και από Αμερικανό πατέρα, επιχειρηματία στο επάγγελμα, ο οποίος -όπως μαρτυρά και το όνομά του- είχε πολωνικές ρίζες. Γενικά, είναι ένας άνθρωπος που έχει την περιπέτεια στο αίμα του, ενώ η αντισυμβατική του φύση φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στο να ιδρύσει μια τόσο αμφιλεγόμενη ομάδα.

Αν θα καταφέρει να φτιάξει αυτήν τη θεότητα που οραματίζεται, μένει να φανεί στο μέλλον, το οποίο στη σύγχρονη εποχή τρέχει πολύ γρήγορα, σε σημείο που η κοινωνία δύσκολα το προλαβαίνει…

localStorage.clear();


Πηγή