Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Συσκευές που χακάρουν κινητά τηλέφωνα κυκλοφορούν ελεύθερα στη διαδικτυακή αγορά

Όταν ένας πωλητής του eBay βρέθηκε σε μια δημοπρασία στη Μεγάλη Βρετανία και «έπεσε» επάνω σε μια περίεργη στην όψη συσκευή, δεν είχε καταλάβει τι είχε πιάσει στα χέρια του. Στον κ. Μπάλαϊ, όπως είναι το επώνυμο του συγκεκριμένου ανθρώπου (που δεν θέλησε να αποκαλύψει το μικρό του όνομα), έμοιαζε με ένα άχρηστο κομμάτι από μια ηλεκτρική συσκευή, το οποίο και παράτησε στο γκαράζ του για περίπου οκτώ μήνες.

Πρόσφατα, ωστόσο, είδε… το φως το αληθινό. Αυτό το «άχρηστο πράγμα», ήταν ένα τεχνολογικό δημιούργημα του Ισραήλ, με την ονομασία Cellebrite UFED. Το συγκεκριμένο μαραφέτι χρησιμοποιείται από την Αστυνομία σε όλο τον κόσμο, για να «σπάει» την προστασία συσκευών που χρησιμοποιούν λογισμικών iOS και Android, ώστε να εξαγάγει δεδομένα.

Μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει εκατομμύρια στη Cellebrite για να έχει στα χέρια της αυτήν την τεχνολογία, αλλά οι χρήστες του eBay μπορούν να αγοράζουν και να εμπορεύονται συστήματα της συγκεκριμένης εταιρείας για ποσά μεταξύ 100 και 1.000 δολαρίων, αναφέρει άρθρο του Forbes. Τα τελευταίας τεχνολογίας Cellebrite ξεκινούν από 6.000 δολάρια.

Η Cellebrite δεν είναι ευχαριστημένη με το γεγονός ότι οι μεταχειρισμένες αυτές συσκευές της πωλούνται με τέτοια άνεση στην αγορά. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη, δύο πηγές από τη βιομηχανία εγκληματολογίας προώθησαν στο Forbes μια επιστολή που καταδεικνύει πόσο επικίνδυνη για τα προσωπικά δεδομένα είναι η μεταπώληση αυτών των εξαιρετικά δημοφιλών συσκευών χακαρίσματος.

Αντί, λοιπόν, να επιστρέψουν τα UFEDs στη Cellebrite, ώστε να μπορούν να βγουν με τον σωστό τρόπο εκτός λειτουργίας, φαίνεται ότι οι Αρχές ή άλλα άτομα που έχουν αποκτήσει τα μηχανήματα αυτά, δεν φροντίζουν για τον σωστό… παροπλισμό τους. Οι ερευνητές στο διαδίκτυο προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να διαρρεύσουν πολύτιμα δεδομένα από αυτά τα ισχυρά εργαλεία πειρατείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μάθιου Χίκεϊ, ερευνητής στον κυβερνοχώρο και συνιδρυτής της Ακαδημίας Hacker House, αγόρασε δώδεκα συσκευές UFED και τις εξέτασε για τυχόν δεδομένα. Ανακάλυψε ότι το αυτά περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές που αναζητήθηκαν, την ίδια την αναζήτηση, αλλά και το είδος των δεδομένων που καταργήθηκαν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή