Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Τεχνολογικές κατασκευές που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι

Όποιος έχει μεγαλώσει με την επιστημονική φαντασία και τις κατασκευές «ευαγγέλιο», λατρεύει την ιδέα του τρελοεπιστήμονα που φτιάχνει ένα σωρό πράγματα στο αυτοσχέδιο εργαστήρι του σπιτιού του.

Πειράματα και συναρμολογήσεις δηλαδή που καταλήγουν σε τεχνολογικά γκάτζετ που κοστίζουν πολλά κι εσύ μπορείς να φτιάξεις από ανακυκλώσιμα υλικά και περισσεύματα!

Και παρά την πρακτική -ή μάλλον όχι- αξία τους, είναι ωραίο να καταπιάνεσαι με τα χέρια και το μυαλό, θυμίζοντας λίγο τον Doc Brown της «Επιστροφής στο Μέλλον»!

Διασκεδαστικά προτζεκτάκια δηλαδή που σε κάνουν να περνάς καλά και να μαθαίνεις νέες δεξιότητες.

Προσοχή μόνο μην κάψεις το σπίτι, καθώς κάθε κατασκευή θέλει προσοχή και φρόνιμο νου, ιδιαίτερα όταν ασχολούμαστε με τον ηλεκτρισμό…

Το drone το σπιτικό είναι πάντα το καλύτερο

Τα drones γίνονται όλο και πιο προσιτά οικονομικά, όσο η ιπτάμενη τεχνολογία και ο τηλεχειρισμός εξελίσσονται. Παρά το γεγονός όμως ότι εισβάλλουν ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας, είτε ως εμπορική δραστηριότητα είτε ως χόμπι, παραμένουν «αλμυρά», γιατί λοιπόν να μην το φτιάξεις στο σπίτι και να ξενοιάσεις;

Και μάλιστα με υλικά που μπορείς να βρεις στο συρτάρι σου ή βγαλμένα από χαλασμένες ηλεκτρονικές συσκευές, παλιά ανεμιστηράκια και τέτοια πράγματα. Το μόνο που θα χρειαστείς στ’ αλήθεια είναι μια κάμερα, αλλά και πάλι δεν είναι εντελώς απαραίτητη, ανάλογα με τη χρήση.

Στο παρακάτω βιντεάκι θα δεις ένα πλήρες tutorial που πολλοί χομπίστες έχουν βρει χρήσιμο. Παρά το γεγονός ότι τη θέλει τη δουλίτσα του, τα περισσότερα εξαρτήματα δεν είναι δύσκολο να τα προμηθευτείς ή να τα φτιάξεις μόνος. Εναλλακτικά, μπορείς πάντα να κοτσάρεις μια GoPro σε ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι…

Το θέρεμιν που δεν πεθαίνει

droonnesijsje2

Ως ο απόλυτος πρόγονος των ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων, το θέρεμιν (ή αιθερόφωνο στη χώρα μας) εφευρέθηκε το 1920 από τον Ρώσο Λέον Θέρεμιν για να γίνει το μουσικό όργανο κάθε τρελού επιστήμονα που σέβεται τον εαυτό του. Κι αυτό γιατί το θέρεμιν παίζεται χωρίς να αγγίζεται από τον ερμηνευτή, κάτι που κάνει το παίξιμό του να μοιάζει με «εναέρια γλυπτική», όπως έχουν πει χαρακτηριστικά.

Το μόνο που κάνεις είναι να κινείς τα χέρια σου μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο, το οποίο απελευθερώνει απόκοσμους ήχους και μελωδίες που μοιάζουν εξωγήινες! Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου, αφού πιθανότατα δεν πρόκειται ποτέ να εκμεταλλευτείς τις πλήρεις δυνατότητές του κι έτσι δεν έχεις λόγο να αγοράσεις κάτι που δεν χρειαζόσουν αρχικά.

Με τη βοήθεια του κατατοπιστικότατου tutorial, ενός ενισχυτή και ενός τροφοδοτικού, τα πράγματα απλοποιούνται καθοριστικά…

Ρομποτάκι από ό,τι έχεις στο σπίτι

droonnesijsje3

Ποιος δεν θα ήθελε το δικό του ρομπότ; Αλλά και τους τόνους επιστημονικής γνώσης και τεχνολογικής δεξιότητας που απαιτεί η κατασκευή του; Εδώ δεν μιλάμε βέβαια για αυτόνομα ρομπότ που χρειάζονται σοβαρές προγραμματιστικές γνώσεις, αλλά για ένα τηλεχειριζόμενο μαραφέτι που θα εντυπωσιάσει φίλους και εχθρούς!

Στο βιντεάκι θα δεις αναλυτικά πώς να το κατασκευάσεις με φτηνά υλικά και έξυπνες λύσεις για εξαρτήματα. Θα χρειαστείς φελιζόλ, κόλλα, ξύλο κατασκευών, ένα κινητηράκι και μια μπαταρία, αλλά και τη δική σου φαντασία για να το κάνεις πραγματικά ιδιαίτερο…

Ερασιτεχνικό Segway και οι βόλτες δεν λένε να πάρουν τέλος

droonnesijsje4

Σήμερα όλοι ξέρουμε το Segway, το παιχνίδι των ενηλίκων που σε κρατά μαγικά στη θέση σου. Δημοφιλές εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, το Segway κοστίζει και μάλιστα ακριβά, γι’ αυτό δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να φτιάξεις το δικό σου με σημαντικά μικρότερο κόστος.

Μη σε φοβίζει πάντως το γεγονός ότι είσαι αρχάριος στις κατασκευές, καθώς το όλο πράγμα προσαρμόζεται στις ικανότητές σου. Δεν πας άλλωστε να φτιάξεις εμπορικά πετυχημένο προϊόν, αλλά ένα αυτοσχέδιο Segway να παίζεις…

Ραδιόφωνο που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια

droonnesijsje5

Και μάλιστα με ανακυκλώσιμα υλικά! Εδώ η πρακτικότητα είναι πασιφανής και όσοι αρέσκονται στο κάμπινγκ το ξέρουν καλά αυτό. Εξαιρετικά χρήσιμο όταν το ρεύμα δεν είναι διαθέσιμο ή οι μπαταρίες σωθούν πρόωρα, το ηλιακό ραδιόφωνο μπορεί να γίνει ο αχώριστος φίλος σε κάθε εξόρμηση από την πόλη.

Τα ηλιακά πάνελ δεν χρειάζεται μάλιστα να τα αγοράσεις, καθώς αυτό θα κοστίσει αρκετά. Τα προμηθεύεσαι με διάφορους τρόπους από άλλες συσκευές κι αν μάλιστα νιώθεις περιπετειώδης, μπορείς ακόμα και να δοκιμάσεις να φτιάξεις τα δικά σου, καθώς στο YouTube θα βρεις πολλά tutorials γι’ αυτό…


Πηγή