Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Το αστρονομικό φαινόμενο που ανακαλύφθηκε από… σχολιαρόπαιδα

Το διαστημικό περιβάλλον γύρω από τη Γη χαρακτηρίζεται από δύο μεγάλες δυνάμεις: από το πλάσμα του ηλιακού ανέμου και το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας.

Η αλληλεπίδρασή τους είναι αυτή που δίνει ζωή στο Σέλας και τις ζώνες ακτινοβολίας που περιβάλλουν τον κόσμο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094824448-0’); });

Μόνο που απέχουμε ακόμα αρκετά από την πλήρη κατανόηση όλων αυτών και ευτυχώς που έχουμε μια ομάδα πιτσιρικιών από τη Βρετανία να μας κατατοπίζει! Τα παιδιά άκουσαν τα ηχητικά κύματα από το πλάσμα στη μαγνητόσφαιρα και ανακάλυψαν ένα πολύ διακριτό φαινόμενο, ότι κάθε φορά δηλαδή που μια ηλιακή θύελλα χτυπά τη Γη, τραντάζει το μαγνητικό της πεδίο.

Τα αποτελέσματα μάλιστα της παρατήρησης των μαθητών του Eltham Hill School στο νοτιοανατολικό Λονδίνο δημοσιεύονται στην έγκριτη επιθεώρηση «Space Weather», με τη στενή συνεργασία ερευνητών του Queen Mary University φυσικά.

Η πανεπιστημιακή ομάδα κατέγραψε τους ήχους του πλάσματος, ζητώντας από τα παιδιά που φημίζονται για την οξύτατη ακοή τους να εντοπίσουν τυχόν αλλαγές στα ακουστικά μοτίβα. Και τα κατάφεραν: «Ήταν πραγματικά απίθανο που μάθαμε πόσο σημαντικό ήταν το φαινόμενο που ανακαλύψαμε και πως θα αποτελέσει τη βάση μιας κανονικής επιστημονικής δημοσίευσης», είπε η μαθήτρια Isobel Currie…

Για το πόσο βοήθησαν τα παιδιά στην έρευνα, ανιχνεύοντας τις λεπτές διαφοροποιήσεις των κυμάτων που οι επιστήμονες μετέτρεψαν ώστε να προσλαμβάνονται από το ανθρώπινο ακουστικό φάσμα, μίλησε και ο επικεφαλής της μελέτης Dr Martin Archer, χαιρετίζοντας την εμπλοκή των «ερασιτεχνών επιστημόνων» στην όλη προσπάθεια…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή