Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το αυστηρό ρομπότ που αποφασίζει αν θα προσληφθείς ή όχι!

Συνεντεύξεις για δουλειά έχουν περάσει σχεδόν όλοι, πόσοι όμως είχαν απέναντί τους έναν αλγόριθμο;

Και την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες οι εταιρίες που θεωρούν τη διαδικασία αναζήτησης ανθρώπινου δυναμικού σωστό χάσιμο χρόνου. Για όλους αυτούς υπάρχει λοιπόν η απάντηση: το ρομπότ Vera!

Η Vera είναι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που εντόπισε η εφημερίδα «Washington Post» να περνά από συνεντεύξεις περισσότερους από 1.500 υποψηφίους τη μέρα και να παρέχει στις εταιρίες τις κρίσεις της. Κι όλα αυτά δουλεύοντας δωρεάν.

Η Vera τροφοδοτείται από έναν καινοτόμο αλγόριθμο και μπορεί να συνομιλεί με έναν αρκετά «ανθρώπινο» τρόπο με τους υποψηφίους για μια θέση εργασίας. Και δεν είναι καν σε δοκιμαστικό στάδιο, καθώς παρά το γεγονός ότι την έριξαν στην αγορά μόλις το 2017, μερικές εκατοντάδες ρωσικές εταιρίες πίνουν ήδη νερό στο όνομά της, καθώς απλοποιεί κατά πολύ τη διαδικασία πρόσληψης.

Όταν μάλιστα τα πράγματα είναι πιο απλά, όταν μιλάμε για ανειδίκευτη χειρωνακτική εργασία ας πούμε, η Vera μπορεί να εκτελέσει ακόμα και 50.000 αναλύσεις τη μέρα. Και τα ρωσικά IKEA την προτιμούν πια κατά αποκλειστικότητα, καθώς ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες τους.

Την προγραμματίζεις λοιπόν με τις ανάγκες του εκάστοτε εργοδότη και η Vera θα διαλέξει τα καλύτερα βιογραφικά, θα καλέσει στο τηλέφωνο του υποψηφίους για μερικές συμπληρωματικές ερωτήσεις και οι επικρατέστεροι θα περάσουν από συνέντευξη μαζί της μέσω βιντεοκλήσης. Κι αν ο υποψήφιος διερωτηθεί με τι στο καλό μιλάει, η Vera θα τον ενημερώσει χωρίς περιστροφές πως είναι ρομπότ. Ένα ρομπότ που θα κρίνει την εργασιακή του μοίρα.

Το ρομπότ έχει δεχτεί βέβαια κριτική με το τσουβάλι, καθώς όπως λένε αντικαθιστά την ποιοτική ανθρώπινη αλληλεπίδραση με προκαθορισμένους δείκτες αποτελεσματικότητας, κι όλα αυτά στο όνομα της μεγιστοποίησης της αποδοτικότητας και της εξοικονόμησης χρόνου…

localStorage.clear();


Πηγή