Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Το γκατζετάκι που τυπώνεται κατευθείαν πάνω στο δέρμα

Ένας χαμηλού κόστους 3D printer τύπωσε ηλεκτρονικά κυκλώματα κατευθείαν πάνω στο χέρι για παρθενική φορά, εισάγοντάς μας κατευθείαν στην επόμενη γενιά των gadgets.

Ο μικρός φορητός αυτός εκτυπωτής ευαγγελίζεται το μέλλον, καθώς η λειτουργία του εξατομικεύεται κάθε φορά και μπορεί να επιτρέπει σε στρατιώτες, για παράδειγμα, να τυπώνουν επιτόπου ό,τι χρειάζονται στη μάχη σε επίπεδο ηλεκτρονικών βοηθημάτων, όπως χημικούς αισθητήρες πάνω στο δέρμα τους.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες αυτής της νέας τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης, χρησιμοποιώντας έναν φορητό και ελαφρύ εκτυπωτή κάτω των 400 δολαρίων», δήλωσε περιχαρής ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Michael McAlpine.

Ο νέος τύπος 3D printer δεν χρειάζεται καλιμπράρισμα πριν από την εκτύπωση, καθώς χρησιμοποιεί μικροσκοπικές κάμερες για να ανιχνεύει και να προβλέπει σε πραγματικό χρόνο τις ανεπαίσθητες κινήσεις του σώματος και του δέρματος, τοποθετώντας προσωρινούς δείκτες πάνω στην επιδερμίδα.

Χρειάστηκε επίσης και ένας νέος τύπος μελανιού, υδροδιαλυτού εδώ, που εφαρμόζεται σε θερμοκρασίες δωματίου ώστε να μην καίει το δέρμα. Την ίδια ώρα, μικρά επαγωγικά πηνία χρησιμεύουν για τη φόρτιση των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Η μικροσυσκευή, όποια χρήση κι αν έχει, παραμένει στο χέρι για περισσότερο από δύο ώρες και μετά την ξεκολλάς εύκολα ή την αφαιρείς με τη βοήθεια του νερού!

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Advanced Materials», μας λέει ακόμα πως οι ερευνητές τύπωσαν επίσης «βιομελάνι», ένα μείγμα που περιλάμβανε βιολογικούς παράγοντες, πάνω σε τραύμα ποντικιού και κατέληξαν σε μια νέα μέθοδο θεραπείας ανοιχτών πληγών επιτόπου.

«Είμαι εντυπωσιασμένος από την ιδέα να τυπώνεις ηλεκτρονικά ή κύτταρα κατευθείαν πάνω στο δέρμα», καταλήγει ο McAlpine, «είναι μια τόσο απλή ιδέα που έχει απεριόριστες εφαρμογές για σημαντικές εξελίξεις στο μέλλον»…

localStorage.clear();


Πηγή