Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Το κακόβουλο λογισμικό που μετατρέπει τον υπολογιστή σε… ζόμπι

Το κακόβουλο λογισμικό που μετατρέπει τον υπολογιστή σε… ζόμπι

Ένα ολοκαίνουριο και εξαιρετικά κακόβουλο λογισμικό ανακάλυψε η Microsoft που προσβάλλει τα PC και τα μετατρέπει σε αυτό που ο κολοσσός αποκάλεσε χαρακτηριστικά «ζόμπι».

Η κυβερνο-απειλή επιστρατεύει μάλιστα γνωστά προγράμματα και έχει ήδη χτυπήσει χιλιάδες υπολογιστές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπως ισχυρίζεται τόσο η Microsoft όσο και οι ερευνητές της Talos (Cisco) σε ξεχωριστές εκθέσεις.

«Nodersok» το λέει η Microsoft και «Divergent» η Talos, όπως όμως κι αν το πεις ο τρόπος που δουλεύει είναι ο ίδιος: το λογισμικό προσπαθεί να πείσει τον χρήστη να κατεβάσει και να τρέξει μια εφαρμογούλα που διανέμεται κυρίως μέσω κακόβουλων διαφημίσεων.

Όταν το κάνεις, αυτό πυροδοτεί μια σοφιστικέ διαδικασία που αφήνει πολύ λίγα ίχνη, καθώς επιστρατεύει γνωστά και «καθαρά» διαδικτυακά εργαλεία, όπως τις εφαρμογές NodeJS και WinDivert ας πούμε.

Αφού το malware απενεργοποιήσει και το Windows Defender, αποκτά τον πλήρη έλεγχο του PC, αν και μετά Microsoft και Cisco δεν συμφωνούν για τον τελικό του στόχο. Η Microsoft πιστεύει ότι οι χάκερ το επιστρατεύουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλα δίκτυα, ενώ η Talos ισχυρίζεται πως ο σκοπός είναι οι απατές με τα κλικ. Μια δραστηριότητα που, όπως μας λέει το Forbes, κοστίζει σε διαφημιστική δαπάνη κάπου 19 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Όπως κι αν έχει, η Microsoft μας λέει πως έχει ήδη προσβάλει χιλιάδες μηχανήματα και στόχος είναι το καταναλωτικό κοινό…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή