Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Το Apple Car αποτελεί και επίσημα παρελθόν

Παρόλες τις προσπάθειες από το 2014 φαίνεται πως τελικά δεν θα δούμε κάποιο φουτουριστικό αυτοκίνητο.

Aν σκεφτεί κανείς πως πέρασαν δέκα χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια και πολλαπλές αλλαγές ηγεσίας, το γεγονός ότι το Apple Car είναι παρελθόν, φαντάζει και υπερβολικό. Αλλά είναι αλήθεια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg,  η Apple ακύρωσε επίσημα το αυτοκίνητο και μετέφερε τα νέα σε σχεδόν 2.000 υπαλλήλους που εργαζόντουσαν πάνω στο project.

Ως εκ τούτου, η Apple θα μετακινήσει πολλούς υπαλλήλους που μέχρι πρότινος εργαζόντουσαν στο project του Apple Car στο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, όπου θα επικεντρωθούν σε έργα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, για τα οποία η Apple αναμένεται να μοιραστεί περισσότερα αργότερα μέσα στο έτος. Η ομάδα του Apple Car ωστόσο περιελάμβανε εκατοντάδες μηχανικούς υλικού και σχεδιαστές αυτοκινήτων, ορισμένοι από τους οποίους, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας σε άλλα τμήματα της εταιρείας. Οι υπόλοιποι είναι πιθανό να απολυθούν.

Η Apple δεν έχει μιλήσει ποτέ δημόσια για τις προσπάθειές της με το όνομα Project Titan. Ωστόσο, μια σειρά από διαρροές όλα αυτά τα χρόνια αποκάλυψαν τις φιλοδοξίες της εταιρείας να επεκταθεί σε μια ολοκαίνουργια κατηγορία προϊόντων στην οποία δεν είχε εμπειρία. Στην αρχή του έργου το 2014, η Apple ήθελε να κατασκευάσει πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητο χωρίς πετάλια ή τιμόνι με ένα απομακρυσμένο κέντρο εντολών έτοιμο να αναλάβει έναν -πρώην- οδηγό. Όμως, τα τελευταία χρόνια, η Apple φέρεται να διέλυσε τις φιλοδοξίες της. Μόλις τον περασμένο μήνα, νέες αναφορές πρότειναν ότι το αυτοκίνητο της Apple, το οποίο θα μπορούσε να κάνει το ντεμπούτο του το 2028, θα ήταν ένα ηλεκτρικό όχημα περισσότερο παρόμοιο με ένα Tesla παρά κάτι εντελώς νέο και κενοτόμο.

Το Project Titan πέρασε επίσης από πολλαπλές ανατροπές ηγεσίας. Το 2021, η Apple διόρισε τον Kevin Lynch, το στέλεχος που προηγουμένως επέβλεπε την ανάπτυξη του Apple Watch, μιας και ο προηγούμενος επικεφαλής Doug Field, έφυγε για τη Ford. Η Apple φέρεται να είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να τιμολογήσει το αυτοκίνητο περίπου στα 100.000 δολάρια. Αλλά τα στελέχη της Apple φέρεται να ανησυχούσαν για τα περιθώρια κέρδους σε αυτή την τιμή.

Όπως και να έχει το Apple Car είναι πλέον παρελθόν. Ίσως όμως αυτή η δεκαετία και οι έρευνες που έγιναν, να αποτελέσουν την αρχή για κάτι καινούργιο.


Πηγή