Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Το Facebook έφτιαξε αλγοριθμικό σχεδιαστή ρούχων και όπως φαίνεται δεν είναι καθόλου καλός!

Οι ερευνητές του κολοσσού της κοινωνικής δικτύωσης ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό να σχεδιάσει μια κολεξιόν 1.000 ρούχων.

Μόνο που τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να δικαιώνουν τον κόπο, κάνοντας λες το καλό γούστο αποκλειστικά ανθρώπινη υπόθεση.

Τα σχεδιαστικά αποτελέσματα μπορεί να χάνουν σε πρακτικότητα και στιλ, η ομάδα ελπίζει όμως πως τα ρούχα του υπολογιστή θα δώσουν έμπνευση σε πραγματικούς σχεδιαστές ρούχων, ανθρώπινους.

Η διαδικασία περιλάμβανε εκπαίδευση του αλγορίθμου σε ρούχα σχεδιαστών και μοτίβα συνταιριάσματος. Πρόκειται μάλιστα για δύο αλγόριθμους, ο ένας σκαρώνει ιδέες και ο άλλος τις εγκρίνει ή τις απορρίπτει, μαθαίνοντας από τα λάθη τους και γινόμενοι συνεχώς καλύτεροι. Θεωρητικά τουλάχιστον! Στο τέλος προστέθηκε και ένας τρίτος, ώστε να περιορίζει τις ακρότητες σε πράγματα που μπορούν όντως να φορεθούν από ανθρώπους.

Το πρόβλημα που αντιμετώπισαν, αν πρέπει να το πούμε, ήταν η έλλειψη δημιουργικότητας, αυτό ακριβώς που έχουν δηλαδή οι πραγματικοί σχεδιαστές ρούχων. Κάποια μάλιστα από τα ρούχα του προγράμματος ήταν υπόπτως κοντά στα αρχικά σχέδια με τα οποία εκπαιδεύτηκαν.

Ακόμα κι έτσι όμως, τα ρούχα κατάφεραν να ξεγελάσουν ένα πάνελ κριτών και να πιστέψουν πως είναι από ανθρώπινους σχεδιαστές στο 61% των περιπτώσεων. Φαίνεται πάντως πως για την ώρα οι μόδιστροι δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους…

localStorage.clear();


Πηγή