Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Τρισδιάστατοι εκτυπωτές: Το επικίνδυνο χαρακτηριστικό για την υγεία που βρήκαν οι ειδικοί

Τρισδιάστατοι εκτυπωτές: Το επικίνδυνο χαρακτηριστικό για την υγεία που βρήκαν οι ειδικοί

Μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο απελευθερώνουν οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, αποτελώντας έναν άγνωστο παράγοντα κινδύνου για την υγεία.

Τα τοξικά πλαστικά είναι μάλιστα ιδιαιτέρως επικίνδυνα για παιδιά κάτω των 9 ετών, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Είναι οι πρώτες ύλες των 3D printers, τα θερμοπλαστικά, τα μέταλλα, τα πολυμερή και τα νανοϋλικά, αυτά που δημιουργούν το πρόβλημα.

Σε μια αγορά μάλιστα που πέρυσι σκαρφάλωσε σε αξία στα 8,71 δισ. δολάρια και επεκτείνεται ταχύτατα, όσο ολοένα και περισσότερος κόσμος αγοράζει 3D printer για το σπίτι.

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ωστόσο ότι ο τρισδιάστατος εκτυπωτής έχει μια απροσδόκητη πλευρά.

Όσο δουλεύει για ώρες προκειμένου να τυπώσει ένα αντικείμενο, σωματίδια και χημικά υποπροϊόντα απελευθερώνονται στον χώρο και φτάνουν στα αναπνευστικά συστήματα όσων είναι τριγύρω.

Όταν μάλιστα αυτοί είναι παιδιά, καθώς οι 3D printers έχουν ήδη βρει τη θέση τους σε σχολεία και βιβλιοθήκες, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά.

Στην πρώτη έρευνα της ομάδας, τα σωματίδια που απελευθέρωνε ο τρισδιάστατος εκτυπωτής έφταναν βαθιά στους πνεύμονες, προκαλώντας βλάβες στα κύτταρα.

Δεύτερη έρευνα της ομάδας, με μοντέλο προσομοίωσης αυτή τη φορά, βρήκε πως τα παιδιά κάτω των 9 ετών είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στα χημικά που απελευθερώνονται.

Τα συμπεράσματα των δύο μελετών παρουσιάστηκαν προσφάτως στο ετήσιο συνέδριο 2020 Society for Risk Analysis, που τρέχει online μεταξύ 13-17 Δεκεμβρίου.


Πηγή