Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Χάλασε διαστημικό εργαλείο της NASA και να πώς σκέφτεται να το κάνει να δουλέψει

Χάλασε διαστημικό εργαλείο της NASA και να πώς σκέφτεται να το κάνει να δουλέψει

Ένα προηγμένο μηχάνημα βρίσκεται στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη αλλά δεν φαίνεται να δουλεύει, μα αναποδιά που σκέφτεται να ξεπεράσει η NASA με έναν… παραδοσιακό τρόπο.

Το όργανο είναι το HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package), που αποκαλούν χαρακτηριστικά «Τυφλοπόντικα» στα πηγαδάκια της Διαστημικής Υπηρεσίας, καθώς η δουλειά του είναι να σκάψει βαθιά για να μετρήσουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του πλανήτη.

Δυστυχώς όμως, από τις 28 Φεβρουαρίου 2019 το μηχάνημα δεν έχει σκάψει ούτε πόντο. Φταίει πιθανότατα πως το χώμα στο σημείο είναι διαφορετικό από το χώμα στο οποίο πειραματίστηκε η NASA, όπως υποθέτει τουλάχιστον η ίδια.

Το σκαπτικό εργαλείο είναι προσαρμοσμένο στο InSight και εδώ και έναν χρόνο λαμβάνουν άκαρπες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να το κάνουν να δουλέψει.

Από τον Οκτώβριο όμως οι Αμερικανοί φλερτάρουν πολύ με μια νέα λύση. Μηχανική λύση. Να ακουμπήσουν δηλαδή τον ρομποτικό βραχίονα του InSight πάνω στο σκαπτικό μηχάνημα, παρέχοντας τη στήριξη που χρειάζεται, αλλά και την ώθηση, για να αρχίσει εκ νέου το σκάψιμο!

Δραστικό μέτρο, αναμφίβολα, είναι όμως το τελευταίο που μπορεί να κάνει για να σκάψει πιο βαθιά στο έδαφος. Και παρά την απλότητά της, η λύση εγκυμονεί κινδύνους, καθώς μιλάμε για ντελικάτα εργαλεία προηγμένης τεχνολογίας.

Η NASA ελέγχει για την ώρα στη Γη αυτή την ιδέα και θα ξεκινήσει στον Άρη με μια απαλή «σπρωξιά»…


Πηγή