Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ωτακουστής του Διαστήματος θα γίνει ο άνθρωπος αναζητώντας ίχνη εξωγήινης ζωής!

«Breakthrough Listen Initiative» το λένε και θα ξεκινήσει επιτέλους το έργο του, ακούγοντας εκατομμύρια αστέρια και πλανήτες του Σύμπαντος αναζητώντας σήματα που ανήκουν σε άλλους πολιτισμούς.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 60 μέρες και θα διεξαχθεί στο ραδιοτηλεσκόπιο Parkes της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, το οποίο εκσυγχρόνισαν και είναι πανέτοιμο να λειτουργήσει ως «κοριός».

«Με αυτές τις νέες δυνατότητες, μπορούμε να σκανάρουμε τον γαλαξία μας με πρωτόγνωρη λεπτομέρεια», λέει χαρακτηριστικά ο Danny Price, επικεφαλής της πρωτοβουλίας του Berkeley University, «ψαρεύοντας μέσα σε αυτά τα τεράστια πακέτα δεδομένων για ίχνη τεχνολογικά ανεπτυγμένων πολιτισμών, ελπίζουμε να βρούμε ενδείξεις ότι ο πλανήτης μας, ανάμεσα στους εκατοντάδες δισεκατομμύρια του γαλαξία μας, δεν είναι ο μόνος όπου αναπτύχθηκε νοήμων ζωή».

Οι βελτιώσεις επιτρέπουν τη μετάδοση πληροφοριών από το τηλεσκόπιο στα 130 gigabits το δευτερόλεπτο, περισσότερες από 1.000 φορές πάνω από ένα μέσο δίκτυο γρήγορου ίντερνετ δηλαδή. Οι 1.500 ώρες παρατήρησης αναμένεται να αποδώσουν 100 petabytes δεδομένων, όσα είχε αποθηκευμένα το Facebook το 2012.

Την ίδια στιγμή, ο αλγόριθμος μπορεί και αποκλείει τεχνητά σήματα που έχει φτιάξει ο άνθρωπος (δορυφόροι, αεροπλάνα, κινητά τηλέφωνα), κι έτσι αν πιάσει κάτι στους 100 και πλέον γειτονικούς γαλαξίες, θα είμαστε σίγουροι πως δεν είναι δικό μας.

Το πρόγραμμα είναι ένα μόνο τμήμα της μεγάλης πρωτοβουλίας Breakthrough Initiatives, μια πλατφόρμα επιστημονικών μελετών για την ανίχνευση ζωής στο Υπερπέραν…

localStorage.clear();


Πηγή