Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Όταν η τεχνολογία των Star Wars κατάφερε να προβλέψει την εποχή μας

Όχι δεν μιλάμε για κάποια κρίση στους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά για εκείνες τις περιπτώσεις που η επιστημονική φαντασία κάποια στιγμή μπήκε στη ζωή μας. 

Τα Star Wars ήταν σίγουρα μπροστά από την εποχή τους και αυτό μόνο με τη θεματολογία τους δεν είχε να κάνει. Σε μια εποχή που η εξερεύνηση του διαστήματος ήταν το hot topic των ημερών, ο George Lucas είδε το όχημα μέσα από το οποίο θα μπορούσε να εκφραστεί το σύνολο των ανησυχιών που προβλημάτιζε εκείνη την εποχή την ανθρωπότητα.

Ο γαλαξίας πολύ μακριά από τον δικό μας ήταν το δέντρο, αλλά το πολιτικό, πολιτιστικό και τεχνολογικό περιεχόμενο των Star Wars ήταν το δάσος που μας έδειχνε στοιχεία από το μέλλον που ερχόταν. Το ανθρώπινο είδος δεν χρειάστηκε να ταξιδέψει στο διάστημα για να χρησιμοποιήσει λίγη από την τεχνολογία που είχε στα χέρια του ο Luke Skywalker.    

 

Battle Droids

Τα ρομπότ βρίσκονται στον πυρήνα της επιστημονικής φαντασίας από τα πρώτα δείγματα γραφής του είδους. Η ίδια η λέξη προέρχεται από ένα τετοιο διήγημα και αυτές οι μεταλλικές κατασκευές οι οποίες υπήρχαν μόνο στη σφαίρα του φανταστικού, σήμερα υπάρχουν και δεν μοιάζουν μόνο με τον R2-D2.

 

 

H εποχή της αντικατάστασης των ανθρώπων στο πεδίο της μάχης είναι πάρα πολύ κοντά. Ήδη τα drones αποκτούν ένα σεβαστό κομμάτι στην επιτήρηση του εναέριου χώρου ακόμα και με τη χρήση πυρών. Όμως και στη στεριά υπάρχουν αντίστοιχες εξελίξεις. Η ανάγκη για εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση των ανθρώπων από την επικίνδυνη περιοχή και τη συνδρομή ρομπότ που αναλαμβάνουν να κόψουν το σωστό καλώδιο. Παράλληλα ο αμερικανικός στρατός έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί ρομποτικούς σκύλους για τη φύλαξη στρατοπέδων που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από κάποιο επεισόδιο του Black Mirror.   

 

Μαγνητική αιώρηση

Όταν η Αυτοκρατορία χρησιμοποιούσε ένα αιωρούμενο τρένο, μαγνητική αιώρηση δεν ήταν ακριβώς επιστημονική φαντασία. Η ιδέα ενός τρένου που καταφέρνει να μην ακουμπάει τις ράγες και ταυτόχρονα να κινείται πάνω σε αυτές με τη χρήση υπεραγωγών και ηλεκτρικού/μαγνητικού πεδίου είναι παλιότερη κι από το πρώτο Star Wars. Όμως η μέχρι τότε χρήση της μαγνητικής αιώρησης σε τόσο μεγάλη κλίμακα ήταν κυρίως πειραματική και αφορούσε χαμηλές ταχύτητες.

 

 

Σήμερα το Transrapid σύστημα είναι μια πραγματικότητα στη Σαγκάη και άλλες πόλεις. Δεν είναι μόνο ένα αιωρούμενο τρένο, αλλά και με ταχύτητα που φτάνει τα 431 χαω, είναι το πιο γρήγορο τρένο αυτή τη στιγμή. Σε λίγα χρόνια οι ράγες και οι τροχοί θα δώσουν τη θέση τους σε κατασκευές μαγνητικής αιώρησης κάνοντας τα μέσα σταθερής τροχιάς ακόμα πιο γρήγορα και άνετα. 

 

Ολογράμματα 

Το 1977 ο πιο τεχνολογικά προηγμένος τρόπος για να στείλεις ένα μήνυμα ήταν το fax, όμως η πριγκίπισσα Leia προτίμησε να στείλει το ολόγραμμά της στον Obi-Wan Kenobi. Τα προβλήματα στην αναπαραγωγή του μηνύματος από τον R2-D2 και η χαμηλή ανάλυση του ολογράμματος δεν έκανε λιγότερο εντυπωσιακή τη σεναριακή ιδέα.

 

 

Σήμερα τα ολογράμματα μπορεί να μην είναι πολύ διαδεμένα, αλλά είναι υπαρκτά με τη χρήση πολλαπλών καμερών και την ψηφιακής απεικόνισης. Οι βιντεοκλήσεις σε πραγματικό χρόνο είναι κοινός τόπος για όλους και κάπως έτσι ζούμε σε μια εποχή που είναι πιο τεχνολογικά προηγμένη από ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

 

Παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας 

Σε μια σκηνή ο Chewbacca παίζει σκάκι με τον C-3PO με τα πιόνια να μοιάζουν με τρισδιάστατα ολογράμματα στον χώρο. Εδώ και μερικά χρόνια μπορεί ο οποιοσδήποτε με ένα απλό smartphone να κυνηγάει ολογράμματα από pokemon. 

 

 

Αυτό είναι μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα των δυνατοτήτων που ανοίγει το πάντρεμα της εικονικής πραγματικότητας με την πραγματικότητα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το Metaverse μαζί με τη χρήση VR γυαλιών θα κάνουν ακόμα πιο δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ φαντασία και πραγματικότητας.  

 

 Βιονικά μέλη

Σε ένα σχήμα πρωθύστερο, ο Luke Skywalker χάνει το χέρι του από το φωτόσπαθο του Darth Vader. Τότε ένα ρομπότ-γιατρός του προσφέρει και πάλι την αρτιμέλειά του φτιάχνοντας ένα υβρίδιο ρομπότ-ανθρώπου. Αρχικά αξίζει να αναφέρουμε πως η ρομποτική χειρουργική είναι πραγματικότητα και στο άμεσο μέλλον θα μπορούν να γίνονται πάρα πολλές επεμβάσεις από απόσταση με τους γιατρούς να χειρουργούν κατευθύνοντας χειρουργικά ρομπότ.

 O παρακάτω χαρακτήρας απέκτησε βιονικά πόδια.

 

Όμως τα βιονικά μέλη έχουν ξεφύγει από το πειραματικό στάδιο και έχουν καταφέρει να δώσουν και πάλι στην ικανότητα σε ανθρώπους να περπατήσουν και να κρατήσουν πράγματα. Μέσω ηλεκτρικών παλμών που μεταδίδονται από το υπάρχον κομμάτι του χεριού στο τεχνητό, τα νεύρα έχουν αντικατασταθεί με καλώδια που μετατρέπουν τα ερεθίσματα σε κίνηση. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα δάχτυλα αυτών των βιονικών χεριών μπορούν να εξοπλιστούν με μικροαισθητήρες που μπορούν να μεταφέρουν ακόμα και την αίσθηση της αφής και της θερμοκρασίας των αντικειμένων που ακουμπούν. 

Head-Up Display

To μαχητικό X-Wing του Luke Skywalker ήταν εξοπλισμένο με ένα σύστημα HUD τη βοήθεια του οποίου δεν επιθυμούσε στην τελική μάχη του Episode VI. Η ιδέα ενός συστήματος που θα προβάλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πλοήγησης με τρόπο που δεν επιβάλλει την απόσπαση της προσοχής από το οπτικό πεδίο της πορείας προηγείται των Star Wars, αλλά όπως και στην περίπτωση του Luke Skywalker πέρασαν χρόνια για να γίνει ευρεία η χρήση της.

 

 

Σήμερα το Head-Up Display είναι κανόνας σε όλα τα μαχητικά αεροσκάφη, σε πολλά αεροπλάνα πολιτικής χρήσης, και πλέον ακόμα και σε αυτοκίνητα. Αρχικά σε πολυτελή και σπορ αυτοκίνητα, αλλά τώρα πια είναι διαθέσιμο και σε πιο απλά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής.

 

Πολλά κείμενα σε περιμένουν στο αφιέρωμα του Ratpack.gr, κάνοντας κλικ στην παρακάτω φωτογραφία:

 


Πηγή