Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

ChatGPT: Η πιο πολυσυζητημένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ίσως οδηγήσει στο πιο ολοκληρωμένο κακόβουλο λογισμικό

Το ChatGPT, η πολυσυζητημένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία πιο ολοκληρωμένου κακόβουλου λογισμικού, προειδοποιεί η διεθνής εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET.

«Απέχουμε πολύ από το στάδιο που θα υπάρξει κακόβουλο λογισμικό που παράγεται πλήρως από τεχνητή νοημοσύνη», εξηγεί σε άρθρο του ο Κάμερον Καμπ, από την ESET, ωστόσο σπεύδει να προσθέσει ότι «το ChatGPT είναι αρκετά καλό στην υπόδειξη κώδικα, στη δημιουργία παραδειγμάτων και αποσπασμάτων κώδικα, στην αποσφαλμάτωση και βελτιστοποίηση κώδικα, ακόμη και στην αυτοματοποίηση της τεκμηρίωσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις πιθανοί τομείς υιοθέτησης κακόβουλων προγραμμάτων, όπου το ChatGPT μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο:

  • Οι απάτες phishing θα γίνουν ακόμα πιο πειστικές, καθώς η χρήση της γλώσσας θα είναι καλύτερη και ο χρήστης δεν θα είναι σε θέση να εντοπίσει την απάτη γρήγορα λόγω γλωσσικών λαθών. Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος των επιθέσεων αρχίζει με το να κάνει κάποιος κλικ σε έναν σύνδεσμο, αναμένεται οι σχετικές επιπτώσεις να αυξηθούν.
  • Οι διαπραγματεύσεις για λύτρα θα αυτοματοποιηθούν.
  • Οι τηλεφωνικές απάτες θα γίνουν ακόμα πιο πειστικές και οι κακόβουλοι απατεώνες θα ακούγονται σαν ντόπιοι και πιο πειστικοί στο ότι νοιάζονται για τα συμφέροντα του συνομιλητή.

Τι λένε οι ειδικοί για τις δυνατότητες του ChatGPT σχετικά με τη δημιουργία κακόβουλου λογισμικού

Το ChatGPT είναι πολύ εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ένα Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο και οι δυνατότητές του εκπλήσσουν ακόμη και τους δημιουργούς τέτοιων μοντέλων. Ωστόσο, επί του παρόντος είναι πολύ ρηχό, κάνει λάθη, δημιουργεί απαντήσεις που πλησιάζουν περισσότερο τις παραισθήσεις (δηλαδή κατασκευασμένες απαντήσεις) και δεν είναι πραγματικά αξιόπιστο για οτιδήποτε σοβαρό. Φαίνεται όμως να κερδίζει γρήγορα έδαφος αν κρίνουμε από το πλήθος των ειδικών της τεχνολογίας που αρχίζουν να ασχολούνται διστακτικά.

Σχετικά με τη δημιουργία κακόβουλου λογισμικού, οι ειδικοί της ESET απάντησαν: «Στην πραγματικότητα απέχουμε πολύ από το στάδιο που θα υπάρξει “κακόβουλο λογισμικό που παράγεται πλήρως από τεχνητή νοημοσύνη”, αν και το ChatGPT είναι αρκετά καλό στην υπόδειξη κώδικα, στη δημιουργία παραδειγμάτων και αποσπασμάτων κώδικα, στην αποσφαλμάτωση και βελτιστοποίηση κώδικα, ακόμη και στην αυτοματοποίηση της τεκμηρίωσης».

Για τις πιο προηγμένες λειτουργίες του ChatGPT είπαν: «Δεν ξέρουμε πόσο καλό είναι στις τεχνικές που εμποδίζουν ανιχνεύσεις (obfuscation). Ορισμένα από τα παραδείγματα αφορούν γλώσσες προγραμματισμού scripting όπως η Python. Αλλά είδαμε το ChatGPT να “αντιστρέφει” το νόημα του αποσυναρμολογημένου κώδικα που συνδέεται με το IDA Pro – κι αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον. Συνολικά, είναι ένα εύχρηστο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει έναν προγραμματιστή, και ίσως αυτό να είναι ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία πιο ολοκληρωμένου κακόβουλου λογισμικού, αλλά απέχουμε ακόμα από αυτό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή