Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

EU Digital Identity Wallet: Ένα έργο που θα διευκολύνει τις καθημερινές συναλλαγές των Ευρωπαίων πολιτών

Η εξοικονόμηση πόρων, η απλοποίηση των διαδικασιών στις μετακινήσεις και τις συναλλαγές μας και η ασφάλεια των δεδομένων μας αποτελούν καίριας σημασίας παράγοντες στο σύγχρονο διεθνοποιημένο περιβάλλον.

Είναι γεγονός πως η οικονομία βιώνει την πιο καθοριστική φάση του ψηφιακού της μετασχηματισμού με καταγεγραμμένο παγκόσμιο ρεκόρ τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε αγορές μέσω ψηφιακών πορτοφολιών. Πώς θα σας φαινόταν, όμως, αν με την ίδια ευκολία μπορούσατε πέρα από το να κάνετε τις συναλλαγές σας, να έχετε πάντα αποθηκευμένα με απόλυτη ασφάλεια στο κινητό σας και τα πιο σημαντικά σας έγγραφα; Φανταστείτε να έχετε ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, ασφαλιστήρια, πτυχία, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, φορολογική ενημερότητα, ιατρικές συνταγές, κάρτες ΔΥΠΑ ή αναπηρίας και ακόμα περισσότερα έγγραφα, όλα σε ένα σημείο, μία εφαρμογή στο κινητό, για να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε οποιοδήποτε φορέα, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

EU Digital Identity Wallet όπως… καινοτομία!

Το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας (EU Digital Identity Wallet), αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχει να προσφέρει ένα ενιαίο και ασφαλές μέσο ψηφιακής ταυτοποίησης σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, διασφαλίζοντας εύκολες και απόλυτα ασφαλείς συναλλαγές.

Με το EU Digital Identity Wallet, όλα τα έγγραφα των χρηστών θα ψηφιοποιούνται, θα αποθηκεύονται και θα μπορούν να μοιραστούν εύκολα από το κινητό τηλέφωνο του χρήστη, όταν και όπου εκείνος το επιλέξει, διευκολύνοντας ουσιαστικά την καθημερινότητά του. Με το πάτημα ενός κουμπιού, κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα μπορεί να ανατρέξει σε όλα τα έγγραφα που χρειάζεται, για να συναλλάσσεται με δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και ιδιωτικούς φορείς και να ταξιδεύει και να κινείται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα έγγραφά του πάντα στη διάθεσή του, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία θα βρίσκεται.

Την υπογραφή της στο έργο βάζει η Netcompany-Intrasoft, η οποία ηγείται της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την υλοποίησή του. H εταιρεία για να κάνει πραγματικότητα το ψηφιακό αυτό πορτοφόλι αξιοποιεί το κορυφαίο ταλέντο Ελλήνων επιστημόνων και μηχανικών που διαθέτει στο δυναμικό της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του EU Digital Identity Wallet είναι πως η αποδοχή του θα είναι υποχρεωτική από όλους τους φορείς, όπως π.χ. τράπεζες, ταξιδιωτικά γραφεία, δημόσιες υπηρεσίες κτλ., ωστόσο η χρήση του από τους πολίτες θα είναι σαφώς προαιρετική.

Τι σημαίνει η ενιαία ψηφιακή ταυτότητα στην πράξη;

Πόσες δυσκολίες μπορεί να συναντήσει κανείς σε τακτοποίηση πληρωμών σε δημόσια ταμεία και υπηρεσίες; Πόσο χρονοβόρα έχει αποδειχθεί η διαδικασία ανοίγματος ενός τραπεζικού λογαριασμού; Πόσες φωτοτυπίες εγγράφων χρειάζονται για την αίτηση ενός δανείου; Και πόσα ζητήματα μπορεί να προκύψουν στην εγγραφή ενός παιδιού σε παιδικό σταθμό; Το EU Digital Identity Wallet κάνει αυτά και ακόμα περισσότερα εφικτά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αντίθεση με άλλα ψηφιακά πορτοφόλια που κυκλοφορούν στην αγορά, το EU Digital Identity wallet θέτει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών στο επίκεντρο. Η εν λόγω εφαρμογή αναπτύσσεται βάσει αυστηρών διεθνών πρωτοκόλλων κυβερνοασφάλειας, ενώ η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των χρηστών ελέγχεται σε κάθε στάδιο. Δικλίδα ασφαλείας αποτελεί το παραμετροποιημένο sharing των απαιτούμενων πληροφοριών, καθώς οι πολίτες θα μοιράζονται μόνο την απολύτως απαραίτητη πληροφορία από κάθε έγγραφο και σε καμία περίπτωση το έγγραφο αυτό καθεαυτό. Η δημιουργία του app στοχεύει πρωτίστως στον πλήρη έλεγχο των δεδομένων από τους χρήστες.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 63% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει ότι επιθυμεί μια ασφαλή ενιαία ψηφιακή ταυτότητα, ενώ το 72% των χρηστών επιθυμεί να γνωρίζει τον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων του. Αυτό ακριβώς είναι το EU Digital Identity Wallet, που αναπτύσσει η Netcompany-Intrasoft, η οποία διαθέτει βαθιά τεχνογνωσία στο θέμα της κυβερνοασφάλειας. Άλλωστε, το μέλλον θα κριθεί από τεχνολογίες που σέβονται και προστατεύουν τον χρήστη σε κάθε βήμα, σε οποιαδήποτε εφαρμογή ή πλατφόρμα.


Πηγή