Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Huawei Matebook 14: Ένα κομψότατο εργαλείο που δεν καταπονείται με τίποτα

Huawei Matebook 14: Ένα κομψότατο εργαλείο που δεν καταπονείται με τίποτα

Όλοι γνωρίζουμε τις ολοκληρωμένες λύσεις και την κορυφαία ποιότητα που προσφέρει η Huawei σε smartphones και tablets. Όμως, το τελευταίο διάστημα ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός έχει κάνει ένα πάρα πολύ δυναμικό μπάσιμο και στην κατηγορία των laptops/notebooks, με λύσεις που «πατούν» στη φιλοσοφία της εταιρείας για υψηλή απόδοση, εντυπωσιακά τεχνολογικά χαρακτηριστικά και φυσικά ανταγωνιστική τιμή.

Τελευταίο «χτύπημα» της Huawei στον τομέα αυτόν είναι το 14άρι (ίντσες) MateBook 14, το οποίο φιγουράρει ως η ιδανική λύση για τον μέσο επαγγελματία / χρήστη (καλή ώρα σαν του συντάκτη αυτού του review). Η εταιρεία μας έστειλε ένα από τα νέα της καλούδια για να το δοκιμάσουμε και η αλήθεια είναι ότι το… ξεζουμίσαμε. Παρόλα αυτά, όχι μόνο πέρασε τα τεστ που του βάλαμε, αλλά το έκανε και με χαρακτηριστική ευκολία. Σαν να λες σε έναν μαραθωνοδρόμο «τρέξε μου 20 χιλιόμετρα» και εκείνος τα βγάζει με άνεση.

Την πιο σκληρή χρήση την κάναμε ημέρα Κυριακή, όπου θέλαμε να συνοδεύσουμε τη δουλειά με την απόλαυση εν μέσω καραντίνας, λόγω της πλούσιας αθλητικής δράσης που είχε εκείνη την ημέρα και αποτέλεσε την ιδανική αφορμή. Με ένα κάρο πράγματα να τρέχουν από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, αλλά και την ανάγκη καταγραφής τους, δοκιμάσαμε το MateBook 14 στο να γίνει ταυτόχρονα το «εργαλείο» εργασίας και διασκέδασης. Unplugged για όσο περισσότερο γίνεται, χρησιμοποιήσαμε το notebook για να βλέπουμε τη μια συνδρομητική πλατφόρμα και την τηλεόραση για την άλλη.

Αρχίσαμε στις 14:00 την… κούρσα αντοχής και χρειάστηκε να βάλουμε την πρίζα γύρω στις 20:30, με το ποσοστό μπαταρίας που έμεινε εκείνη την ώρα να κυμαίνεται στο 19%. Πραγματικά δεν το λυπηθήκαμε στη χρήση μπαταρίας -μόνο gaming δεν δοκιμάσαμε- αλλά θα έβγαζε άνετα 7:30 ώρες μέχρι μηδενίσει, όσο μας είχε υποσχεθεί.

Η αλήθεια είναι ότι μας άργησε λιγάκι να φτάσει στο 100% η επαναφόρτιση (μας έχει καλομάθει η Huawei σε αυτό), αλλά χαλάλι, δεδομένου ότι έκανε και με το παραπάνω τη δουλειά που του ζητήσαμε. Και ναι, δεν το αφήσαμε στην ησυχία του και πάλι, έστω και με πράγματα λίγο πιο… απλά και καθημερινά. Όπως και να έχει, μας έκανε τη ζωή ως επαγγελματίες και λάτρεις του υπερθεάματος του Σαββατοκύριακου αρκετά -έως πολύ- πιο εύκολη.

Λεπτό και κομψότατο, αξιοποιεί σχεδόν κάθε χιλιοστό

Το MateBook 14 παίρνει άριστα 10 στην πρώτη επαφή μαζί του, καθώς η εμφάνισή του είναι εξαιρετική. Έχοντας ήδη έναν καλό «πλοηγό», η Huawei γνώριζε πού θα πρέπει να στηρίξει τη σχεδίασή του και η υπόθεση για εκείνη ήταν πιο απλή. Το σκούρο γκρι (Space Grey)- ένα χρώμα που προσωπικά το βρίσκω εξαιρετικά καλόγουστο- αναδεικνύει το όλο design, καθώς το μηχάνημα είναι σχεδόν όλο κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα ανθεκτικό και στιβαρό, αν και όχι τόσο ελαφρύ για την κατηγορία του. Παρόλα αυτά, δεν είναι και τραγικό το βάρος του.

Την αποτελεσματικότητα επιλογής του υλικού την καταλάβαμε, όταν βάλαμε σε λειτουργεία το notebook και ξεκινήσαμε να πληκτρολογούμε. Και επειδή το επάγγελμά μας απαιτεί πολύ «κλικ-κλικ», η αίσθηση που λάβαμε είναι εξαιρετική. Τόσο το πληκτρολόγιο όσο και η οθόνη παρέμειναν στις θέσεις τους, χωρίς να τρέμουν σαν να έχει γίνει κάποιος… σεισμός (κάποιοι σίγουρα με νιώθετε).

Τα ηχεία είναι τοποθετημένα στη βάση της συσκευής, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο ήχος να ακούγεται καλά σε σταθερές επιφάνειες, αλλά όχι και τόσο σε πιο ελαστικές, όπως ο καναπές που το βάλαμε. Ωστόσο, σε αυτό που θέλαμε να δούμε και να ακούσουμε, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα.

Όσο για την οθόνη, η ανάλυσή της μπορεί να ξενίσει ελαφρώς στην αναπαραγωγή βίντεο, αλλά για τη δουλειά που εμείς το θέλαμε, ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Προσφέρει την άνεση μιας μεγάλης επιφάνειας εργασίας, παρά τις 14 ίντσες, που διευκολύνει σημαντικά την καθημερινή εργασία. Εντάξει, προσωπικά με βολεύει το πληκτρολόγιο με number pad στη δεξιά πλευρά, αλλά ΟΚ. Αυτό έγκειται καθαρά στο γούστο και στο πώς έχει συνηθίσει κάποιος.

Το λεπτό πλαίσιο επιτρέπει την εκμετάλλευση σχεδόν όλης της διαθέσιμης επιφάνειας, ενώ αυτό που θα γοητεύσει πολλούς (και άλλους μπορεί να τους ξενίσει) είναι η θέση στην οποία βρίσκεται η κάμερα. Εάν δείτε ένα πλήκτρο ανάμεσα στο F6 και το F7 που μοιάζει με φωτογραφική μηχανή, πατήστε το και κάντε… αποκαλυπτήρια. Ενδεχομένως στις βιντεοκλήσεις να μην εμφανίζεστε όπως θα θέλατε, ειδικά αν χρειαστεί να πληκτρολογήσετε κάτι, αλλά -εκ των πραγμάτων- όταν συνομιλείτε με κάποιον, καλό είναι να του δίνετε την πρέπουσα σημασία.

Ακούραστο και αθόρυβο παρά την πίεση

Όπως προαναφέρθηκε, στη δοκιμή άνοιξαν άπειρα tabs, καθώς έτσι έχω μάθει να εργάζομαι και φαντάζομαι ότι δεν είμαι ο μόνος. Το σύστημα δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση τόσο σε Microsoft Edge όσο και σε Google Chrome, ενώ παράλληλα ήταν ανοικτά κάποια έγγραφα Word και ένα βίντεο έπαιζε.

«Στήριγμα» αποτελούν τα 16 GB της RAM της έκδοσης που είχαμε στα χέρια μας, αλλά πιστέψτε με, ακόμη και με 8 GB το μηχάνημα δεν θα απογοητεύσει κανέναν. Επίσης, ο επεξεργαστής Ryzen 5 4600H δεν κόμπλαρε πουθενά, ενώ στα 512 GB εσωτερικού χώρου μπορείτε να αποθηκεύσετε πολύ υλικό, χωρίς να σκέφτεστε πότε θα χρειαστεί να κάνω τη χρήση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου.

Όλα αυτά, το MateBook 14 τα έκανε χωρίς να ανεβάσει θερμοκρασίες, κάτι που μπορούν να καταλάβουν όσοι στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει κάποιο laptop που αγκομαχάει. Επίσης, σπάνια οι αποδοτικοί του ανεμιστήρες ακούστηκαν, με την όλη εμπειρία να είναι αρκετά αθόρυβη και ξεκούραστη για τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου που θέλει να αφοσιωθεί σε συγκεκριμένα πράγματα.

Να αναφέρουμε ότι δεν είναι ένα gaming notebook και δεν δοκιμάσαμε πολύ αυτήν την πτυχή, παρόλα αυτά μπορεί ο οποιοσδήποτε το επιθυμεί να παίξει σύγχρονα παιχνίδια και το σύστημα να αντέξει για μπόλικες ώρες μακριά από το ρεύμα. Με δεδομένες τις διαστάσεις και τη φύση του ίδιου του μηχανήματος, για παιχνίδια τύπου Football Manager είναι αρκετά κομπλέ.

Με αυτονομία που προσεγγίζει τις 10 ώρες σε λιγότερο απαιτητική χρήση και το «γέμισμα» της μπαταρίας με έναν απλό φορτιστή ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα και στο smartphone, η πρόταση της Huawei θα βολέψει πάρα πολύ όσους μετακινούνται αρκετά -όσο κι αν ακούγεται… κάπως αυτό σε αυτήν την περίοδο.

«Ζευγάρι» με το smartphone μας

Τέλος, να μην παραλείψουμε να αναφερθούμε και στο πιο χαριτωμένο εργαλείο του MateBook 14, το οποίο ταυτόχρονα είναι και από τα πλέον χρήσιμα. Μέσω του πλήκτρου F10 αποκτήσαμε πρόσβαση στο PC Manager, που έχει διπλό ρόλο: από τη μια τσεκάρει την υγεία του συστήματος και από την άλλη ενεργοποιεί τη λειτουργία My Phone, συμβατή με smartphones της Huawei.

Αφού, λοιπόν, κάναμε το σχετικό pair, εμφανίστηκε στην οθόνη ένας «καθρέφτης» του κινητού μας τηλεφώνου. Από εκεί μπορέσαμε να δουλέψουμε τα πραγματάκια του smartphone μας μέσω του laptop, ενώ η μεταφορά αρχείων και φωτογραφιών από τη μια συσκευή στην άλλη ήταν παιχνιδάκι μέσω του drag and drop.

Ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ξεχωριστό, καθώς μέσω NFC η μια συσκευή αναγνωρίζει την άλλη και απλά χρειάζεται να δοθεί και στις δύο η σχετική έγκριση. Μάλιστα, μετά το πρώτο «ζευγάρωμα», για να επανέλθει η σύνδεση, το μόνο που χρειάζεται είναι να ακουμπήσουμε την πλάτη του smartphone στο κάτω δεξί μέρος του πληκτρολογίου, εκεί που υπάρχει το λογότυπο Huawei Share.

Η λειτουργία Huawei Share One Hop σημαίνει ευκολία: Με ένα άγγιγμα, smartphone και laptop συνδέονται και επικοινωνούν, σε μία οθόνη, προσφέροντας μια ολιστική εμπειρία συνδεσιμότητας. Ο χρήστης μπορεί να περνά αρχεία από τη μία συσκευή στην άλλη, να βλέπει τα περιεχόμενα που έχει αποθηκευμένα στο κινητό του απευθείας στον υπολογιστή του, ή να χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και άλλες περιφερειακές συσκευές για να χειρίζεται το smartphone του. Oι δύο συσκευές συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους, διευκολύνουν το multi-tasking και δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον εργασίας και διάδρασης τόσο εύχρηστο, γρήγορο, αποτελεσματικό και πρακτικό που δεν θα μπορείτε να φανταστείτε με τίποτα να επιστρέφετε σε μια καθημερινότητα χωρίς τη δυνατότητα της λειτουργίας Huawei Share.

Εν κατακλείδι, αυτή η αξιόπιστη (συνώνυμο της Huawei), κομψή και αρκετά ισχύ συσκευή θα καλύψει τις ανάγκες ακόμη και των πιο απαιτητικών χρηστών, που θέλουν να κάνουν με άνεση την καθημερινή του εργασία, αλλά και να το ρίξουν… έξω -όταν το επιδιώξουν, καθώς θα έχουν στη διάθεσή τους έναν άοκνο βοηθό.


Πηγή