Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Οι δίσκοι 5D μπορούν να διατηρούν δεδομένα για δισεκατομμύρια χρόνια

Οι δίσκοι 5D μπορούν να διατηρούν δεδομένα για δισεκατομμύρια χρόνια

Τι ανακοίνωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον της Μεγάλης Βρετανίας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι έχουν τελειοποιήσει μια τεχνική, μέσω της οποίας είναι δυνατή η καταγραφή δεδομένων σε 5 διαστάσεις και να διατηρηθούν ασφαλή για δισεκατομμύρια χρόνια.

Η μέθοδος χαράζει δεδομένα πάνω σε ένα θερμικά σταθερό δίσκο χρησιμοποιώντας femtosecond laser, ενώ το ίδιο το μέσο αποθήκευσης μπορεί να καταχωρήσει έως και 360TB ανά δίσκο. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να αντέξει σε θερμοκρασίες έως και 1000 βαθμούς Κελσίου και να κρατήσει τα δεδομένα ασφαλή για έως και 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα τεχνολογίας Engadget, κάθε αρχείο αποτελείται από τρία στρώματα κουκίδων νανοκλίμακας. Οι πλευρές των κουκίδων και ο προσανατολισμός τους, καθώς και η θέση τους εντός των τριών συνηθισμένων διαστάσεων, αποτελούν τις 5 διαστάσεις του κάθε αρχείου. Οι κουκίδες αλλάζουν την πόλωση του φωτός που ταξιδεύει μέσα στο δίσκο, τα αρχεία του οποίου μπορούν να «διαβαστούν» με τη χρήση ενός μικροσκοπίου και πολωτή.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου είχε παρουσιάσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία το 2013, ωστόσο σε εκείνο το σημείο ήταν δυνατή η αποθήκευση δεδομένων χωρητικότητας μόλις 300kb στον δίσκο. Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια κατάφεραν να τελειοποιήσουν την τεχνική καταγραφής και πλέον έχουν αποθηκεύσει σε δίσκους την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το βιβλίο Opticks του Νεύτωνα, τη Magna Carta και τη Βίβλο.

«Είναι πολύ συναρπαστικό να σκεφτόμαστε ότι έχουμε δημιουργήσει την τεχνολογία για τη διατήρηση και προφύλαξη εγγράφων και πληροφοριών, τα οποία θα μπορούν να φυλαχτούν αναλλοίωτα για τις επόμενες γενεές», δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Καζάνσκι του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. «Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να διαφυλάξει τα τελευταία αποδεικτικά στοιχεία του πολιτισμού μας: όλα όσα έχουμε μάθει δεν θα ξεχαστούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr