Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Microsoft: Έκλεισε την εξαγορά-μαμούθ της Activision Blizzard -Για 69 δισ. δολάρια

Η Microsoft έκλεισε την Παρασκευή τη συμφωνία εξαγοράς με την Activision Blizzard για 69 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με την εξαγορά-μαμούθ αυτή, η Microsoft αυξάνει την επιρροή της στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, έχοντας πλέον στο πλευρό της την Activision Blizzard και τους δημοφιλείς τίτλους της, όπως οι σειρές «Call of Duty» και «Diablo», αλλά και το «World of Warcraft».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με σλόγκαν «Είναι μια καλή ημέρα για παιχνίδι», η Microsoft δημοσίευσε στο κανάλι του Xbox ένα βίντεο που ανακοινώνει την εξαγορά, δείχνοντας διάσημους ήρωες από το brand της κονσόλας μαζί με άλλους από τον κατάλογο παιχνιδιών της Activision Blizzard.

Η εξαγορά έκλεισε αφού η Βρετανία έδωσε το «πράσινο φως» νωρίτερα μέσα στην ίδια ημέρα. Για να φτάσει στο σημείο αυτό, η συμφωνία της εξαγοράς χρειάστηκε 20 μήνες δικαστικών αναμετρήσεων με ρυθμιστικές Αρχές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Η Microsoft έκλεισε τη συμφωνία με την Activision Blizzard αφού νίκησε την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ και αναδιάρθρωσε τη συμφωνία για να ικανοποιήσει την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Microsoft: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την εξαγορά της Activision Blizzard

«Αγαπάμε το gaming. Παίζουμε παιχνίδια, δημιουργούμε παιχνίδια και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσα πολλά σημαίνει το gaming για όλους μας ως άτομα και συλλογικά, ως κοινότητα. Και σήμερα, καλωσορίζουμε επίσημα την Activision Blizzard και τις ομάδες της στο Xbox», δήλωσε ο επικεφαλής του Xbox, Φιλ Σπένσερ.

«Ως μία ομάδα, θα μάθουμε, θα καινοτομήσουμε και θα συνεχίσουμε να τηρούμε την υπόσχεσή μας να φέρουμε τη χαρά και την κοινότητα του gaming σε περισσότερους ανθρώπους. Θα το κάνουμε αυτό μέσα σε μια κουλτούρα που προσπαθεί να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να κάνουν την καλύτερη δουλειά τους, όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ευπρόσδεκτοι και που επικεντρώνεται στη συνεχή δέσμευσή μας “Το gaming είναι για όλους”».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα έκανε την εξής ανάρτηση στο X:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τους απανταχού gamers. Μαζί με την Activision Blizzard, θα υλοποιήσουμε το όραμά μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνδεθούν και να παίξουν σπουδαία παιχνίδια όπου, όποτε και όπως θέλουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Microsoft, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε για την εξαγορά του LinkedIn το 2016 και τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε για την εξαγορά της Bethesda το 2021. Πρόκειται επίσης για τη μεγαλύτερη κίνηση της Microsoft στον χώρο του gaming και για τη μεγαλύτερη εξαγορά στον χώρο γενικότερα.

Στο Game Pass θα έρθουν τα παιχνίδια της Activision Blizzard -Το Diablo IV δεν θα προστεθεί μέσα στο 2023

Η Microsoft, αναμενόμενα, σχεδιάζει τώρα να προσθέσει πολλά από τα παιχνίδια της Activision Blizzard στη συνδρομητική υπηρεσία της, το Xbox Game Pass. Η Activision Blizzard ξεκαθάρισε, πάντως, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Modern Warfare 3 και το Diablo IV δεν θα έρθουν στο Xbox Game Pass φέτος.

«Σήμερα ξεκινάμε τις εργασίες για να φέρουμε τα αγαπημένα franchises της Activision, της Blizzard και της King στο Game Pass και σε άλλες πλατφόρμες», δήλωσε ο Σπένσερ. «Θα μοιραστούμε περισσότερα σχετικά με το πότε μπορείτε να περιμένετε να παίξετε τους επόμενους μήνες. Ξέρουμε ότι είστε ενθουσιασμένοι – και εμείς είμαστε το ίδιο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς θα επηρεάσει η εξαγορά αυτή τον χώρο του gaming και τους καταναλωτές μέσα στα επόμενα χρόνια.
Η Microsoft, εξάλλου, συμφώνησε να παραχωρήσει στη Ubisoft τα δικαιώματα διανομής των παιχνιδιών της Activision στην αγορά του cloud, για τα επόμενα 15 χρόνια. Πιθανώς, βραχυπρόθεσμα, οι αλλαγές δεν θα είναι πολύ αισθητές. Ωστόσο, αργότερα, ενδέχεται να δούμε μεγάλες κινήσεις, όπως ήταν η κυκλοφορία του Starfield της Bethesda αποκλειστικά για τις κονσόλες Xbox (και το PC).


Πηγή