Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ποια ήταν η πρώτη φωτογραφία του κόσμου και άλλες δέκα πρωτιές

Ποια ήταν η πρώτη φωτογραφία του κόσμου και άλλες δέκα πρωτιές

Έντεκα καρέ που έμειναν στην ιστορία

Η εισβολή των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, έφερε μαζί της και τη διάδοση της φωτογραφίας. Αυτό που άλλοτε θεωρούταν ως ένα μέσο στενά συνδεδεμένο με την καλλιτεχνική δημιουργία και τη δημοσιογραφία, σήμερα -με τα smartphones, τα κοινωνικά δίκτυα και τα προγράμματα επεξεργασίας- όλοι μπορούν να φωτογραφήσουν ό,τι επιθυμούν και να το δείξουν σε ανθρώπους στην άλλη άκρη του κόσμου. Κι όλα αυτά με μηδαμινό κόστος.

Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή διάδοση, η φωτογραφία πέρασε από χίλια κύματα εξέλιξης και ανάπτυξης των επί μέρους τεχνικών.

Παρακάτω θα δείτε 11 καρέ-ορόσημα στην εξέλιξη της φωτογραφίας και πρωτιές που σημάδεψαν τον κόσμο της στατικής εικόνας.

Η πρώτη φωτογραφία με κάμερα που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα

02

Η παλιότερη φωτογραφία με κάμερα που έχει επιζήσει μέχρι σήμερα, τραβήχτηκε από τον Nicéphore Niépce, είτε το 1826, είτε το 1827. Τιτλοφορείται «Η θέα από το παράθυρο στο Le Gras» και ελήφθη στο Saint-Loup-de-Varennes της Γαλλίας. Στην εικόνα φαίνονται τμήματα κτιρίων και ο περιβάλλοντας χώρος.

Πιστεύεται πως ο Niépce έφτιαξε τη φωτογραφία χρησιμοποιώντας σε σκοτεινό θάλαμο ένα μικρό δίσκο καλυμμένο με ένα ειδικό φωτοευαίσθητο μείγμα. Με την έκθεση στο φως, το μείγμα σκλήρυνε, ενώ τα κομμάτια που δεν εκτέθηκαν παρέμειναν υδατοδιαλυτά και μπορούσαν να ξεπλυθούν με ένα μείγμα πετρελαίου και ελαίου λεβάντας. Μετά την 8ωρη έκθεση, οι ακτίνες του ήλιου «φώτισαν» τα κτήρια στις δύο πλευρές της εικόνας.

Παρά το επίτευγμά του, ο Niépce δεν κατάφερε να τραβήξει την προσοχή της Britain’s Royal Society για τη διαδικασία που ο ίδιος ονόμασε «Ηλιογραφία» κι έτσι έδωσε τη φωτογραφία στο βρετανό βοτανολόγο Francis Bauer.

Η πρώτη φωτογραφία με ανθρώπους που τραβήχτηκε ποτέ

01

Η παλιότερη φωτογραφία που γνωρίζουμε και σε αυτήν εμφανίζονται άνθρωποι, τραβήχτηκε κατά λάθος, όταν ο Λουί Ζακ Μαντ Νταγκέρ φωτογράφισε ένα δρόμο του Παρισιού, το 1838, με τη μέθοδο της νταγκεροτυπίας. Ο Νταγκέρ δεν περίμενε ότι ανθρώπινες φιγούραρες θα καταγράφονταν, εξαιτίας του μεγάλου χρόνου έκθεσης που έφτανε τα 10 λεπτά προκειμένου να αποτυπωθεί η εικόνα. Ωστόσο, τελικά δύο φιγούρες καταγράφηκαν στην κάτω αριστερή γωνία. Πιστεύεται πως πρόκειται για έναν λούστρο και έναν πελάτη που στέκεται όρθιος για την απαιτούμενη ώρα, ώστε τελικά να αποτυπωθούν στην εικόνα και να μείνουν στη φωτογραφική ιστορία.

Η πρώτη selfie στην ιστορία

08

Αν και οι selfies εισέβαλαν στις ζωές μας με την έλευση των smartphones, στην πραγματικότητα βρίσκονται μαζί μας για αρκετά χρόνια. Μάλιστα, για όσους δέχονται τον ορισμό ότι selfie είναι «μια φωτογραφία ενός ανθρώπου που ελήφθη από τον ίδιο», τότε η πρώτη τραβήχτηκε το μακρινό 1839 και πρόκειται για το αυτο-πορτραίτο του Ρόμπερτ Κορνέλιους. Την εποχή εκείνη, που η φωτογραφία βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα, δεν ήταν ασυνήθιστο για τους φωτογράφους να χρησιμοποιούν τους εαυτούς τους σαν μοντέλα. Γι’ αυτό η συγκεκριμένη εικόνα, δεν θεωρείται απλά η πρώτη selfie στην ιστορία, αλλά από πολλούς θεωρείται και το πρώτο πορτραίτο. Ο Κορνέλιους, λάτρης της φωτογραφίας και ερασιτέχνης χημικός, τράβηξε τη φωτογραφία στο οικογενειακό τους κατάστημα στη Φιλαδέλφεια.

Ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που φωτογραφήθηκε ποτέ

04

Πορτραίτα των αμερικανών προέδρων συνηθίζονταν να ζωγραφίζονται σε καμβά, ακόμη και μετά την καθιέρωση της φωτογραφίας. Ωστόσο, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που είχε την τιμή να αποτυπωθεί για πρώτη φορά σε φωτογραφία ήταν ο Τζον Κουίνσι Άνταμς. Για την ακρίβεια το πορτραίτο του 6ου προέδρου τραβήχτηκε με την τεχνική της νταγκεροτυπίας, τον Αύγουστο του 1843, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, ο Άνταμς δεν φάνηκε να μένει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αφού το χαρακτήρισε -και μάλλον δικαιολογημένα- «φρικτό»!

Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία

06

Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία που ελήφθη ποτέ, μπορεί εύκολα να προβληματίσει σχετικά με το τι ακριβώς απεικονίζει. Ορισμένοι μπορεί να σκεφτούν ότι δείχνει ένα κολιέ, ενώ άλλοι πως πρόκειται για την καρικατούρα ενός λαγού. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που βλέπουμε είναι μια δεμένη καρό κορδέλα!

Η εικόνα χρονολογείται από το 1861 και την τράβηξε ο σκωτσέζος φυσικός James Clerk Maxwell, γνωστός για την ανάπτυξη της ηλεκτρομαγνητικής. Προκειμένου να πετύχει την αποτύπωση χρωμάτων, ο Maxwell φωτογράφησε την κορδέλα 3 φορές, χρησιμοποιώντας κόκκινα, μπλε και κίτρινα φίλτρα. Κατόπιν, συνδύασε τις λήψεις προκειμένου να δημιουργήσει μια σύνθεση με όλα τα χρώματα.

Η πρώτη φωτογραφία ζώων που λήφθηκε νύχτα

07

Ο George Shiras είχε πάθος με την άγρια φύση και τη φωτογράφιση αυτής και θεωρείται ο πρώτος που πειραματίστηκε με την λήψη εικόνων ζώων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χρησιμοποιώντας κάμερα με φλας, ο Shiras κατόρθωσε να φωτογραφήσει μια ελαφίνα με τα δύο μικρά της, στον ποταμό Whitefish, στο Μίσιγκαν. Όλα αυτά έγιναν το μακρινό 1906!

Η πρώτη φωτογραφία από το διάστημα

09

Πάνω από 40 χρόνια πριν την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ και 11 χρόνια πριν τον Σπούτνικ, η πρώτη φωτογραφία από το διάστημα ήταν γεγονός! Τραβήχτηκε το 1946 από αμερικανικούς μηχανικούς του στρατού, με τη βοήθεια ενός πυραύλου Nazi V-2 που είχε εκτοξευτεί από το Νέο Μεξικό.

Η φωτογραφία ελήφθη χρόνια πριν την ίδρυση της NASA και οι μόνοι πύραυλοι που διέθεταν οι ΗΠΑ ήταν αυτοί που είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την επίμαχη φωτογραφία τράβηξε μια μηχανή των 35 χιλιοστών που είχε σχεδιάσει ο μηχανικός Clyde Holliday προκειμένου να λαμβάνει εικόνες κάθε 1,5 δευτερόλεπτο.

Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφία

05

Η πρώτη φωτογραφία που σαρώθηκε ποτέ, απεικόνιζε ένα νεαρό αγόρι. Το 1957, ο επιστήμονας Russell Kirsch εργαζόμενος με το μοναδικό υπολογιστή που διέθετε το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας, κατόρθωσε να σαρώσει τη φωτογραφία του γιου του στον υπολογιστή του, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που «μετέφραζε» την εικόνα σε δυάδικο κώδικα.

Η φωτογραφία ανάλυσης μόλις 176×176 pixel οδήγησε στη σημερινή πληθώρα ψηφιακών φωτογραφιών που μας κατακλύζουν.

Η πρώτη φωτογραφία που πειράχτηκε με Photoshop

summer

Το 1987, ο Thomas Knoll δούλευε πάνω στην ανάπτυξη ενός λογισμικού επεξεργασίας φωτογραφιών που έμελε να γίνει ένα από τα πιο διάσημα και επιτυχημένα προγράμματα που σχεδιάστηκαν ποτέ. Ο λόγος φυσικά για το Photoshop.

Ο Knoll θέλοντας να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος σε έγχρωμες εικόνες, χρησιμοποιήσει μια φωτογραφία που του είχε στείλει ο αδελφός του, John, και σε αυτήν απεικονίζονταν η σύντροφος του να κάνει ηλιοθεραπεία τόπλες σε μια ειδυλλιακή παραλία.

Αυτό ήταν! Η «Jennifer in Paradise» (η «Jennifer στον Παράδεισο»), όπως η εικόνα αναφέρεται από τους αδελφούς, έγινε η πρώτη φωτογραφία που «πειράχτηκε» με το Photoshop.

Η πρώτη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο ίντερνετ

03

Μια φωτογραφία που «φωνάζει» από μακριά ‘90s, ήταν και η πρώτη που ανέβηκε στον παγκόσμιο Ιστό. Πρόκειται για μια μάλλον κακότεχνη δουλειά στο Photoshop και η ιστορία της είναι άκρως ενδιαφέρουσα:

Το 1992, το γυναικείο μουσικό συγκρότημα «Les Horribles Cernettes» που αποτελούνταν από εργαζόμενες στο εργαστήριο του CERN στη Γενεύη, τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Αργότερα την επεξεργάστηκαν με τη βοήθεια του Photoshop σε έναν έγχρωμο υπολογιστή Mac και την έσωσαν σε μορφή .gif. Τη φωτογραφία αυτή πήρε αργότερα, ο «πατέρας του ίντερνετ», Tim Berners-Lee, για να την ανεβάσει στον Ιστό, κάνοντάς την έτσι να μείνει στην αιωνιότητα.

Η πρώτη φωτογραφία στο Instagram

prtn01

Ένα από τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα των ημερών μας είναι και το Instagram, ένα μέσο που σχεδιάστηκε για να «μεταμορφώνουμε» και να ανεβάζουμε καθημερινές φωτογραφίες. Η πρώτη εικόνα που ανέβηκε στο Instagram άνηκε στον συν-ιδρυτή του δικτύου, Kevin Systrom, και την είχε τραβήξει σε ένα κατάστημα με τάκος, στο Μεξικό. Στην πραγματικότητα, μάλιστα η φωτογραφία είχε ληφθεί 3 μήνες πριν ανέβει στο δίκτυο.

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr