Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Smartphones: Oικονομία μηδενικών εκπομπών -Ποιες προηγμένες τεχνολογίες υιοθετούνται

Νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένες τακτικές χρησιμοποιούνται πλέον στη βιομηχανία των smartphones ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα και οι λοιποί ρύποι με στόχο την «πράσινη» ανάπτυξη.

Προηγμένες τεχνολογίες που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας σε έξυπνα κινητά μέχρι και 70%, αυξάνουν την ταχύτητα φόρτισης, συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον και ανακαίνιση και επαναχρησιμοποίηση κινητών, τηλεοράσεων και άλλων προϊόντων είναι μερικές μόνον από τις πολιτικές που υλοποιεί η Xiaomi στο πλαίσιο της στρατηγικής της για στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 98% έως το 2040 από τις βασικές δραστηριότητές της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανακοίνωσε, το πλάνο αυτό φέρει την ονομασία «Φιλοσοφία Μηδενικού Άνθρακα» και θα επιτευχθεί με τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης καθαρών τεχνολογιών, καθώς και μέσω της επέκτασης των συστημάτων διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων (e-waste) και της εφαρμογής «πράσινων» λειτουργιών και logistics.

Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω έρευνας και ανάπτυξης-κυκλική οικονομία

Το 2022, η Xiaomi επένδυσε πάνω από το 50% των συνολικών της δαπανών Ε&Α σε Έρευνα & Ανάπτυξη καθαρής τεχνολογίας. Την ίδια χρονιά, η αξιοποίηση ευρεσιτεχνιών και προϊόντων που σχετίζονται με την καθαρή τεχνολογία παρήγαγε το 59,7% των εσόδων της. Η εταιρία σημείωσε σημαντική πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα.

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα:

  • 5G & Τεχνολογία Εξοικονόμησης Ενέργειας Μετάδοσης Σήματος: Μέσω τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας 5G η Xiaomi αύξησε την εξοικονόμηση ενέργειας των smartphones της. Τα προηγμένα WLAN chips, σε συνδυασμό με την τεχνολογία παρακολούθησης ισχύος και δυναμικής μετάδοσης WLAN, ελάττωσαν την κατανάλωση ενέργειας των smartphones της εταιρίας κατά περίπου 30%, σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά τους.
  • Ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία Display: Ενεργοποιώντας το Dark Mode, το οποίο μετατρέπει το φόντο της οθόνης των smartphones σε μαύρο, η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να μειωθεί έως και 70%, όταν χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες εφαρμογές.
  • Τεχνολογία Φόρτισης: Το 2022, περισσότερες από 100 εκατομμύρια έξυπνες συσκευές χρησιμοποίησαν τις fast-charging τεχνολογίες της Xiaomi, που εξοικονόμησαν σχεδόν 57 εκατομμύρια kWh ενέργειας και 24.852 τόνους εκπομπών CO2e, σε σύγκριση με τη συμβατική fast-charging τεχνολογία.
  • Eco-friendly Συσκευασία: Η Xiaomi άλλαξε τις συσκευασίες των προϊόντων της, από κουτιά τύπου «buckling» σε πεπλατυσμένα χαρτοκιβώτια, ενώ αφαίρεσε και τις πλαστικές λαβές που υπήρχαν. Χάρη στη συγκεκριμένη αναβάθμιση, η εταιρία μείωσε τη χρήση χάρτινων συσκευασιών κατά 0,3m² κατά μέσο όρο, ενώ αφαίρεσε περίπου 80g πλαστικού ανά προϊόν.

Κυκλική οικονομία και διαχείριση ηλεκτρονικών αποβλήτων

  • Ανακύκλωση και Απόρριψη: Το 2022, η Xiaomi ανακύκλωσε περίπου 4.500 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και των smartphones. Από το 2022 έως το 2026, η εταιρία έχει δεσμευτεί να ανακυκλώσει 38.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων και να χρησιμοποιήσει 5.000 τόνους ανακυκλωμένων υλικών στα προϊόντα της. Η Xiaomi συνεχίζει να διευρύνει το «Trade-In» πρόγραμμά της, αυξάνοντας τους τύπους των ανακυκλώσιμων προϊόντων της και την κάλυψή της σε υπηρεσίες ανακύκλωσης.
  • Ανακαίνιση και Επαναχρησιμοποίηση: Η Xiaomi έχει δεσμευτεί για την προώθηση της ανάπτυξης μιας κυκλικής οικονομίας, με την ανακαίνιση μεταχειρισμένων προϊόντων της. Το 2022, το εργοστάσιό της ανακαίνισε περίπου 94.000 smartphones, 5.600 ηλεκτρικά scooters και 6.200 smart τηλεοράσεις. Όλα πωλήθηκαν με πιστοποίηση ανακαινισμένου προϊόντος.
  • Ενίσχυση Ανθεκτικότητας: Η εταιρία λαμβάνει υπόψη της την ανθεκτικότητα των υλικών που επιλέγει για τα προϊόντα της. Έχει αναπτύξει κεραμικά υλικά ανθεκτικά στη φθορά και υλικά από συνθετικό δέρμα σιλικόνης, τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολλά από τα smartphones της. Έχει καθιερώσει πρότυπα δοκιμών για την προστασία από τη σκόνη, την αδιαβροχοποίηση και την ανθεκτικότητα στις πτώσεις των συσκευών της, τα οποία ξεπερνούν τα διεθνή πρότυπα. Το 2022, η Xiaomi κυκλοφόρησε μια μπαταρία μακράς διαρκείας με δυνατότητες πλήρους φόρτισης και εκφόρτισης, που έχει κατά 25% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή